Jiří Smékal slaví čtvrt století se sportem

Informaci z titulku je třeba upřesnit. 25. narozeniny slaví 1. Centrum zdravotně postižených Jihočeského kraje. Jiří Smékal je jeho ředitelem.

České Budějovice – Lepší narozeninový dárek si snad 1. Centrum zdravotně postižených Jihočeského kraje ani nemohlo přát. Martin Biháry se v závěru roku stal v Egyptě mistrem světa v benchpressu. Jihočeský silák porazil všechny konkurenty v kategorii zrakově postižených.

„To je taková třešnička na dortu,“ usmívá se ředitel 1. CZP Jihočeského kraje Jiří Smékal. Biháry sice na poslední chvíli, ale velmi vážně promluvil do nominací ve speciální kategorii ankety Nejúspěšnější sportovec Jihočeského kraje. „My jsme hlavně rádi, že se Martin vrátil zdravotně v pořádku, jeho cesta do Egypta a hlavně z Egypta nebyla vůbec jednoduchá,“ vypráví Jiří Smékal, který se sportovcům se zdravotním hendikepem věnuje už pětadvacet let.

Jak vzpomíná na začátky? „My nezačínali ze zeleného, ale museli jsme ze země vytrhat různé barely, ve kterých byla nafta, celé prostředí tu bylo kontaminované,“ vzpomíná na své první kroky, které v Č. Budějovicích vedly ke vzniku nejprve provizorní malé dřevěné tělocvičny.

„Byly tu staré boudy, chatrč, která měla prolomenou střechu,“ popisuje. Místo, které si vybral, se mu zalíbilo. „Já si řekl, že ta poloha je ideální. Všechno bylo kousek od řeky, přemluvil jsem tatínka jednoho našeho sportovce, pana Havelku, vyhrnuli jsme si rukávy, zapůjčili jsme si krumpáč, lopatu a pustili jsme se do toho…“

Po pětadvaceti letech práce se Smékal může pochlubit nádhernou bezbariérovou halou, ve které cvičí zdraví i hendikepovaní. „Ale bylo to pětadvacet let neúprosné tvrdé dřiny,“ přikyvuje.

Náčiní a nářadí v hale je uzpůsobeno pro nejrůznější sportovní odvětví. Činky a posilovací stroje jsou samozřejmostí, zahrát si můžete třeba stolní tenis, zacvičit si na speciálních lanech, veslovat….

„Původně jsem chtěl dělat zápas,“ vzpomíná Jiří Smékal na svůj příchod z Moravy do Českých Budějovic. „Když jsem ale viděl, jak reprezentuje na paralympiádě s traséry třeba Pavla Valníčková, tak jsem si řekl, že to je přesně pro mě. Tehdy byla na českobudějovickém sídlišti Máj speciální třída pro nevidomé, když jsem viděl skupinku nevidomých dětí, zarachotilo to ve mně, okamžitě si srdíčko řeklo, krucinál, pro ně přece musím něco udělat.“ Jak řekl, stalo se. Vytvořil pro sportovce skvělé podmínky.

Co říkají o Jiřím Smékalovi sportovci?

„Tady v hale se mi moc líbí. Pan Smékal se svojí ženou se o všechno krásně starají. Nechodím nikam jinam, jen do této sportovní haly.“

„O halu se starají taky synové pana Smékala, je vidět, že prací pro zdravotně postižené žije celá rodina. V dnešní době se to zase tak často nevidí.“

Sportovec roku

Deník, Jihočeský kraj a ČUS jsou i letos v rolích pořadatelů ankety Nejúspěšnější sportovec Jihočeského kraje roku 2018. Slavnostní vyhlášení proběhne 18. 12.

KAMIL JÁŠA
Českobudějovický deník
http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.