Hendikepovaný sportovec získal lepší vozík

Janu Bajtekovi z Mohelnice se před dvanácti lety obrátil život naruby. Po nešťastném skoku do vody utrpěl úraz krční páteře. Ochrnul, stal se závislým na kompenzačních pomůckách, asistenci a bezbariérovém prostředí. Nadace Agel muži přispěla 25 tisíci korunami na nákup elektrického pohonu k invalidnímu vozíku.

Mohelnice – Jan Bajtek žije u rodičů, rád by ale fungoval co nejvíce samostatně a v budoucnu se i odstěhoval. „K tomu ale potřebuji být co nejvíce soběstačný v každodenních činnostech, k nimž patří i jízda na mechanickém vozíku. Ta je pro mě ale při nerovnostech nebo v kopcích velký problém,“ popsal svou situaci Jan Bajtek.

Velkým pomocníkem by mu byl přídavný elektrický pohon k mechanickému vozíku. Umožňuje zdolávat větší šikminy i obrubníky. „Přídavné elektrické kolo umí převzít veškerý pohon, na vozíčkáři zůstává už jen řízení směru. Vozíčkář má díky němu navíc i volnější ruce, a tak může například držet nákup, vést psa nebo vézt kočárek,“ vysvětlil Jan Bajtek.

Pohon za 130 tisíc korun si však nemůže z vlastních zdrojů dovolit. Nadace Agel se vrcholovému českému hráči paralympijského sportu boccia rozhodla přispět 25 tisíci korunami.

„Soběstačnost je pro člověka nesmírně důležitá, bohužel pro pana Jana není vůbec samozřejmá. Pokud můžeme jakoukoliv pomůckou k jejímu obnovení pomoci, rádi panu Janovi pomůžeme,“ okomentovala to členka správní rady Nadace Agel Maya Nováčková.

Šumperský a Jesenický deník
http://www.sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.