Zdravotní stav maminky se zhoršil, přesto jí byl odebrán příspěvek na péči. Co máme dělat?

Dotaz:
Chtěla bych Vás poprosit o radu, neboť jsem bezradná. Maminka pobírala 2 roky (2015, 2016) příspěvek na péči a to 1. stupeň. Přesto, že se její zdravotní stav od roku 2015 evidentně zhoršil a prodělala další operaci kolene, byl jí příspěvek po uplynutí dvou let zrušen. Po tomto výroku jsme se i na doporučení ošetřující lékařky odvolaly a asi po 6 měsících bylo odvolání zamítnuto s tím, že už není možné se odvolat. Upozorňuji, že je s ní v domácnosti ještě můj otec, který má 3. stupeň mobility a využíváme péče osoby pečující. Samozřejmě, že pomáhám v domácnosti také, hlavně co se týče vaření, hygieny, nákupů atd. Auto ovšem nemáme, to využíváme služeb pečující osoby (tatínek má např. plenkové kalhotky, pravidelné léky atd.). Může si maminka znovu podat žádost na příspěvek? Nebo už mají rozhodnuto, že třeba v 80-ti letech začne běhat?

Odpověď:

Doporučuji Vám, abyste si o příspěvek znovu zažádali. To samozřejmě můžete učinit kolikrát chcete. Jen je dobré mezi zamítavým rozhodnutím a novou žádostí nechat pár měsíců pauzu, aby bylo v lékařských zprávách prokazatelně možné tvrdit, že se zdravotní stav Vaší maminky zhoršil.

Domnívám se, že důvod zamítnutí příspěvku na péči může být ten, že žije ve společné domácnosti se svým manželem a je možné, že sociální pracovník z ÚP si mohl myslet, že se Vaše maminka v rámci možností zvládá postarat o svého manžela.

Při nové žádosti je určitě důležité, abyste uvedli, že využíváte pečovatelských služeb a aby maminka prošla nějakým novým vyšetřením, které by dokládalo zhoršení jejího zdravotního stavu.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.