Chceme sdílet bohatý svět fantazie

Taneční inscenace Korekce v podání souboru VerTeDance a Clarinet Factory

Tyátr Modrodiv je pohybové divadlo, které založili bývalí studenti literárně–dramatického oboru Základní umělecké školy Zlín spolu se svým vedoucím. Je výjimečné především tím, že část souboru tvoří také herci s poruchou autistického spektra (PAS).

Zlín – Soubor úzce spolupracuje také s občanským sdružením Za sklem, které lidem s autismem poskytuje podporu, poradenství a pomoc v sociální oblasti.

„Momentálně nás je šestnáct členů. Je to víceméně půl na půl, půlku tvoří herci s PAS a druhou bývalí žáci ZUŠ Zlín. Spolupracují také terapeuti a lidé, kteří dlouhodobě s lidmi s PAS pracují,“ uvedl Martin Dominik Polínek, jeden ze zakladatelů divadla, a dodal: „Naší ambicí není dělat terapii, ale hrát divadlo, poskytnout lidem prostor pro sdílení bohatého světa fantazie a uměleckého potenciálu, který se v nich skrývá. Lidé s PAS jsou plnohodnotnými členy souboru a mohou se k jeho podobě kreativně vyjádřit. Jádrem bude práce s pohybem a časem budeme včleňovat další divadelní prostředky.“

Tyátr Modrodiv pracuje metodou plasticko-kognitivního pohybu, kterou rozvinula moskevská psycholožka a divadelní režisérka Natalie Timofejevna Popová. Vychází mimo jiné i z principů klasického japonského divadla.

„Tento způsob práce je uplatňovaný v inkluzivních divadlech, tedy tam, kde jsou herci s různým typem postižení. My jsme jej původně na Malou scénu přinesli jako zajímavý prostředek divadelní práce, ale vytvořila se skupina lidí, kterou tento způsob práce nadchl. Právě princip plastického pohybu dovoluje lidem s PAS sjednotit celou bytost – myšlení s tělem a s emocemi,“ dodal Polínek.

Do budoucna plánují divadelníci kromě představení také workshopy a semináře pro terapeuty, sociální pracovníky i širokou veřejnost. Spolupráci navázali rovněž se samotnou Popovou, která v příštím roce navštíví zlínský soubor se členy moskevského divadla Kruh.

DOMINIK LIPOVSKÝ
Kroměřížský deník
http://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.