Napravení Romové složili muzikál. Peníze z koncertů dávají rodině postiženého Kubíka

Romové, kteří často bojovali s dluhy, mnohdy nechodili do práce a utíkali od svých problémů, se změnili k nepoznání. Začali chodit do křesťanského sboru v Horšovském Týně a díky víře dali své životy do pořádku. Protože mnozí z nich jsou hudebně nadaní, zapojili se do tvorby muzikálu na motivy biblického příběhu o Abrahamovi. Výtěžek z koncertů dávají rodině tělesně postiženého chlapce.

Horšovský Týn, Plzeň – Iniciátorem nápadu je kazatel Josef Taubenhansl. „Před deseti lety jsem byl v Americe. V zapadlé oblasti jsme navštívili malé divadlo, kam na představení dorazily stovky lidí. Natolik mě to oslovilo, že jsem chtěl něco podobného udělat v Čechách,“ popsal začátek příběhu. Svůj sen svěřil lidem z křesťanského sboru Logos.

Zatímco on psal texty, dvě nadšenkyně skládaly hudbu. „Chyběli nám ale další spolupracovníci, takže jsem skladby schoval do šuplíku a čekal. Před dvěma lety se věci daly znovu do pohybu. Přišli k nám přesně ti, které jsme potřebovali,“ pokračoval. Vznikl patnáctičlenný tým složený především z mladých Romů, kteří začali pravidelně trénovat.

Muzikál vypráví o Abrahamovi, jenž byl sice nazván mužem víry, ale mnohokrát v životě klopýtl.

Hlavní roli hraje Lukáš Slavík, který se stal křesťanem před několika lety. „Neměl jsem žádnou zkušenost s muzikálem. To, že bych si měl zapamatovat text písní, pro mě bylo nemyslitelné. Navíc jsem velký trémista, měl jsem o sobě velké pochybnosti,“ přiznal.

Lukáš se nakonec rozhodl o svůj muzikantský talent podělit. Stejně i jeho kamarádi, kteří za osobní změnou jednoznačně vidí víru. „Někteří měli půjčených spoustu peněz. Začali je splácet, chodit do zaměstnání a normálně fungovat. Je to zkrátka zázrak,“ doplnil Lukáš.

Výtěžky z jednotlivých představení (v březnu uvedli muzikál premiérově) pomáhají manželům Korečkovým z Domažlicka, kteří mají postiženého syna Kubíka. Sobotní koncert se uskuteční od 19 hodin v plzeňském amfiteátru.

KLÁRA MRÁZOVÁ
Domažlický deník
http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.