Kryštof má ochrnuté i ruce, přesto maluje umělecká díla

Postavy superhrdinů i lidské tváře zachycuje mladý umělec na desítkách obrazů.

Děčín – Je upoután na invalidní vozík, ruce může ovládat jen omezeně, a přesto maluje krásné obrazy. Kryštof z Děčína je kvadruplegik. To znamená, že má ochrnuté celé tělo včetně nohou a částečně i rukou. Ani to mu ale v rozvíjení jeho uměleckého talentu nezabránilo.

Na plátno Kryštof začal malovat před necelými dvěma lety.

„První obrázek jsem namaloval na Vánoce v roce 2015 a dal jsem ho ségře,“ řekl Deníku s tím, že s malováním to byla od nehody, která se mu přihodila v roce 2010, jeho první zkušenost.

Podle jeho slov vždy maluje podle předlohy. Náčrt nakreslí tužkou, obrázek pak namaluje temperami. Celý proces je ale ztížený tím, že Kryštof má omezeně pohyblivé ruce a prsty nehýbe vůbec.

„Štětec zachytím mezi prsty. Je na tom blbý, že když chci malovat detaily, tak přesné místo na tom obrázku neudržím a je to hrozná piplačka. Omezuje mě to, ale kdybych měl zdravé ruce, tak si nemyslím, že bych kreslil nějak o hodně lépe,“ říká skromně s tím, že podle své představivosti by malovat nedokázal.

„Klobouk dolů před těmi, co to umí,“ dodává.

SUPERHRDINOVÉ

Kryštof maluje hlavně superhrdiny z komiksů. Pro začátek mu to přišlo jako nejjednodušší varianta. Jak čas plyne, tak se ale v malování zdokonaluje. Zkoušel už malovat i portréty. Na svém kontě má přibližně dvě desítky různých obrazů.

„Celou dobu jsem kreslil tlustším štětcem a teď jsem našel hubenější a otevřelo mi to nový obzor. Nevím, proč jsem si ho nevzal už dřív. Akorát to déle trvá,“ popisuje.

Kryštof maluje ve svém volném čase, kdykoli je chuť. Nejdelší jeho dílo maloval přes 20 hodin.

„Teď jsem zrovna byl docela plodný a udělal jsem za krátkou dobu asi čtyři obrázky,“ chlubí se.

Kryštof má za sebou už i první výstavu.

Několik jeho děl bylo k vidění na výstavě v Písku, kde vystavovali svá díla vozíčkáři. Mezi nimi byly k vidění různé obrazy či fotografie. Svou vlastní výstavu ale zatím ještě neměl a zatím nad ní ani nepřemýšlel.

„Možná až toho budu mít více. Takže chvíli posečkám. Chtěl bych tam mít hlavně díla, která ještě nikdo neviděl. Protože jinak všechna dávám na facebook,“ vysvětluje s tím, že prozatím má všechny své obrazy doma, nebo je maluje už s tím, že je někomu daruje.

VYSTAVUJE I V PRAZE

Jedno ze svých děl daroval také do Centra Paraple v Praze v rámci týdne soběstačnosti pro hendikepované, který byl ozvláštněn tématem filmu Harry Potter. Právě o obraz na toto téma Kryštofa požádali. Také přes Centrum Paraple se Kryštof dostal na výstavu děl vozíčkářů v Písku.

Díla mladého umělce je možné si prohlédnout na jeho facebookové stránce @KvadruPainter.

Kryštof byl do října 2010 zdravý mladík, který hrál na kytaru v kapele a volný čas trávil aktivně. Jedné noci se mu ale život obrátil naruby. Z osudné chvíle si vzpomíná jen na to, že se vracel pěšky z koncertu po Novém mostě v Děčíně, a pak se probudil v nemocnici. Kryštofa našli pod mostem. Měl zlomený krční obratel a přerušenou míchu. Co zranění předcházelo, už se ale zřejmě nedozví.

JITKA VEPŘOVSKÁ
Děčínský deník
http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.