Sedm tisíc obětí. Cukrovka zabíjí v chudších místech bez lékařů

ilustrační foto: Karen Barefoot / sxc.hu

Diabetes dokázal během jediného roku usmrtit stejný počet lidí, kolik žije v severomoravském Rychvaldě nebo středočeských Sedlčanech.

Cukrovka je tichý zabiják, varují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí.
Dokládají to poslední data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle kterých na cukrovku předloni zemřelo víc než sedm tisíc lidí. To je třikrát víc než před deseti lety.

Nejvíc obětí přitom hlásily chudší regiony – severní Čechy, Slezsko a Vysočina. Podle statistik tam cukrovce podlehlo zhruba o třetinu víc nemocných než v hlavním městě. Vysvětlení? Lidé tam žijí méně zdravě. Mají to také daleko k doktorovi.

„Úmrtnost na cukrovku opravdu vzrůstá. Větší je přitom v těch lokalitách, kde chybějí lékaři – dostupnost a kvalita odborné péče jsou u diabetu naprosto klíčové,“ vysvětluje například přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole Milan Kvapil.

JDE O ČAS

Cukrovka se totiž podle něj dlouho neprojevuje. „Prvních osm let lidé nemají nejmenší tušení, že jsou vážně nemocní. A protože to mají k lékaři daleko, neodhalí jejich problém ani preventivní prohlídka – nejdou na ni,“ pokračuje profesor Kvapil.

Pomoc lidé vyhledají až ve chvíli, kdy se jejich choroba rozvine. „Jenomže to už je pozdě. Pokročilé formy diabetu zkomplikují další vážné problémy – především poškození ledvin, patologické změny sítnice nebo diabetická noha. Čím dříve se tedy na diabetes přijde, tím snazší je jeho léčba a tím lepší jsou také výsledky,“ dodává lékař.

S tím souhlasí i zlínský diabetolog Jaroslav Rybka. „Chudší oblasti jsou na tom skutečně nejhůře. Svou roli ale budou hrát kromě dostupnosti péče i další významné faktory – například obezita způsobená konzumací levnějších potravin nebo životní prostředí,“ domnívá se.

CHEMIE A LEVNÉ JÍDLO

Lidé v těchto regionech totiž kupují méně kvalitní jídlo, čímž svému zdravotnímu stavu nepomáhají. „Chudší regiony jsou navíc často průmyslové, takže se v nich objevují vyšší koncentrace škodlivin v půdě a ovzduší,“ upozorňuje. Tyto látky přitom mohou podle něj vznik diabetu podpořit – problémy způsobují například pesticidy nebo alloxan na bělení potravin a kosmetiky.

Cukrovka bude Čechy trápit stále víc. Zatímco ještě před dvaceti lety se s diabetem léčilo „jen“ 450 tisíc lidí, předloni už lékaři napočítali více než 850 tisíc pacientů – tedy skoro dvojnásobek. Jen za poslední rok přibylo kolem 117 tisíc nových případů. Třetina nemocných se přitom potýkala s některou komplikací diabetu.

Roste proto také účet za léčbu. Podle Marie Nejedlé ze Státního zdravotního ústavu Česko vydá každoročně na likvidaci škod z diabetu desítky miliard korun. „A to je jenom střízlivý odhad,“ upozorňuje lékařka.

Část peněz podle ní spolyká léčení této civilizační choroby, zbytek odteče ze státního rozpočtu kvůli tomu, že nemocní lidé často nepracují, neplatí daně a pobírají sociální dávky.

Češi a diabetes

858 010
lidí se v Česku léčí s diabetem

91,7 %
případů jsou diabetici II. typu (chorobě šlo předejít)

117,2 tisíce
počet nově zjištěných diabetiků

11,1 tisíce cukrovkářů je v invalidním důchodu

26 602
diabetiků zemřelo

z toho 7228
diabetiků zemřelo přímo kvůli tomuto onemocnění

ZDROJ: ÚZIS, 2015

VERONIKA RODRIGUEZ
Bruntálský a Krnovský deník
http://bruntalsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.