V centru města poroste zelenina a bylinky

Komunitní zahrada v chebské Májové ulici bude přístupná i veřejnosti

Cheb – Rozsáhlou úpravou za necelé dva miliony korun prošla komunitní zahrada na bývalém školním pozemku 2. základní školy v chebské ulici Májová. Nyní ji mohou naplno využívat ti, pro které je určena, a to jsou senioři a klienti spolku Joker, který pracuje s handicapovanými.

Lidé si tu teď mohou sami vypěstovat zeleninu a bylinky, anebo zde mohou trávit volný čas s přáteli.

„Součástí úprav bylo například vybudování přípojek sítí. Vyrostl zde také nový objekt, kde jsou bezbariérová sociální zařízení či společenská místnost s kuchyňskou linkou a krytá pergola,“ sdělil tiskový mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič.

Pro potřeby seniorů i handicapovaných zde vyrostly speciální vyvýšené záhony, u kterých mohou pracovat i vozíčkáři nebo lidé s horší pohyblivostí.

„Úpravy včetně projektové přípravy přišly celkově na 1,9 milionu korun. Je to dost peněz, ale komunitní zahrada dostala takovou podobu, že by měla seniorům a handicapovaným občanům plně vyhovovat. Navštěvovat ji samozřejmě bude moci i veřejnost,“ doplnila místostarostka Gabriela Licková.

Na komunitní zahradě jsou také nádoby na dešťovou vodu, takže v případě potřeby s ní lze zalévat vysázené rostliny.

„Zahradu budeme používat i pro klienty, s kterými trénujeme hrubou motoriku,“ sdělila vedoucí spolku Joker Petra Lhotáková.

Lidé si tu mohou vyzkoušet například sbírání šišek, shrabávání trávy, rytí, pletí a mnoho dalších činností. „V plánu zde máme postupně vysázet květiny a bylinky, následovat bude rybíz, angrešt, ostružiny, maliny. Také bychom zde chtěli zřídit odpočinkovou a hrací část, kam bychom následně umístili kuželky, na které se nás často klienti ptají,“ poznamenala Petra Lhotáková.

JAN BURIÁNEK
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.