I schizofrenici jsou lidé. Projekt TULipanu chce mluvit o mýtech kolem této nemoci

ilustrační foto: marcello99 / stock.xchng

Schizofrenie. Co se o nemoci ví a co o z toho koluje? Napoví výstava

Liberec – Na lidi na vozíčku jsme si už zvykli. Jsou vidět. Co si ale počít s těmi, které netrápí fyzické postižení, ale duševní problémy a nemoci? A kterých stále přibývá? Své o tom ví i ředitelka sdružení Tulipán, které už několik let úspěšně provozuje chráněnou dílnu pro lidi se zdravotním hendikepem. Pracují i tam. Jinde by jen těžko hledali uplatnění.

„V rámci projektu zaměřeného proti diskriminaci duševně nemocných jsme se rozhodli vytvořit sérii bannerů, které jasně a názorně představují vybraná duševní onemocnění,“ říká ředitelka sdružení Zora Machartová. S jejich příběhy se lidé mohou už dnes seznámit v rámci soutěžní přehlídky nejen pro postižené hudebníky na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci.

Jedná se o putovní výstavu, jejímž cílem je informovat veřejnost o realitě života s duševním onemocněním, o kterých koluje mnoho mýtů. „Nejrozšířenější mýty se týkají schizofrenie a právě proto je prvním onemocněním, které naší výstavou představujeme,“ doplňuje ředitelka.

Jednou z aktérek příběhů je i paní B. Celé jméno absolventka ekonomie, mluvící plynně anglicky, španělsky a švédsky, prozradit nechce. S nemocí se naučila žít, kdo to neumí, je podle ní společnost. „V médiích se schizofrenie zjednodušila na tragický případ ženy, která ubodala studenta. Proč se to stalo, zda měla lékařskou péči a jak společnost chrání lidi před těmi, kdo léčbu odmítnou, už se tolik nemluví. V lidech zůstal jen tragický moment,“ říká.

Podle ní se nemluví ani o tom, čím nemocní procházejí. „I proto chceme vysvětlit některé mýty s nemocí spojené,“ dodává.

JANA ŠVECOVÁ
Liberecký deník
http://www.liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.