Firma, ve které pracuji zaměstnává jen příjemce ID. Budu ale přecházet do starobního důchodu. Co mám dělat?

foto: Photorack.net

Dotaz:
Pobírám id 1. stupně. Nárok na star. důchod mám od 12.6.2018, ale chtěl bych dál pracovat, ale firma u které pracuji zaměstnává jen id. Můžu dál pobírat ID. a pracovat? A jak dlouho? Nebo musím požádat o starobní důchod?

Odpověď:

Invalidní důchod Vám bude automaticky převedený na starobní až ve věku 65 let. Do té doby je zcela na Vás, zda si o přechod do starobního důchodu zažádáte, či ne.

Pokud Vám tedy ještě nebude 65 let a chcete dále pracovat pro firmu, která zaměstnává jen příjemce ID, tak Vám doporučuji, abyste si o starobní důchod nežádal. Budete tak moci pro tuto firmu pracovat až do věku 65 let.

I když je ve věku 65 let převod z invalidního důchodu do starobního automatický, je dobré si zažádat o přepočet důchodu, je totiž velice pravděpodobné, že díky tomu, že jste byl zaměstnaný, Vám bude vypočítaný vyšší starobní důchod než byl ten invalidní. Přepočet Česká správa sociálního zabezpečení automaticky nedělá.

V případě, že by Vám po přepočtu byl vypočítaný nižší starobní důchod než invalidní, zůstane Vám starobní důchod ve výši toho invalidního.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.