Do Mšena dorazil SunBall a interaktivní rotopedy

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Obyvatelé mšenského domova seniorů se nenudí sledováním pořadů v televizi. Naopak žijí aktivně.

Mšeno – Pravidelně se senioři zúčastňují zajímavých aktivit, kde posilují paměť i svaly a klouby. K tomu jim podle aktivizačního pracovníka Lukáše Bronce slouží například interaktivní rotopedy, balanční podložka a nově také interaktivní systém rehabilitačních míčků SunBall. „Už se těšíme, až nám systém firma, u níž jsme si jej objednali, zapojí,“ říká Lukáš Bronec, podle něhož jde o zvláštní cvičení nejen pro pohyblivé pacienty, ale i pro lidi upoutané na invalidní vozík.

„SunBall jsou terapeutické míčky propojené s obrazovkou, které klienti ovládají pomocí rukou či stehen. Pomocí změny tlaku na cvičební míčky přitom ovládají jednoduché videohry, čímž jsou nuceni kombinovat fyzickou a mentální složku,“ popisuje Bronec.

Moderní systém cvičebních míčků, který domov pořídí díky získání 30 tisíc korun od Nadace Tesco, má začít fungovat začátkem června. „Firma nám k systému připojí i interaktivní rotopedy, které se nám osvědčily,“ připomíná Bronec.

„Klienti na rotopedech nešlapou jen tak bezmyšlenkovitě. Interaktivní rotopedy jsou připojené k obrazovce, na níž probíhají různé cyklistické trasy z prostředí celé Evropy. Rychlost ubíhání trasy na monitoru přitom závisí na tom, jak rychle šlapou. Při pohledu na pěknou přírodu navíc klienti velmi rychle zapomenou, že vlastně cvičí,“ vysvětluje Bronec. Mšenští senioři se z pohodlí svého domova vydávají nejčastěji na pobřeží, nebo se projíždějí historickým centrem Londýna.

„Máme u nás i paní z Litomyšle, která měla radost, když jsme jí v systému spustili trasu právě z jejího rodného města,“ doplňuje pracovník. „Projekt je úžasný v tom, že o přidělení příspěvku nerozhoduje žádná instituce, ale lidé. Zákazníci na Mělnicku vybírali ze tří projektů tím, že při každém nákupu dostali žetony, jimiž při odchodu hlasovali pro vybraný projekt. Měli jsme štěstí, že uspěl zrovna ten náš,“ říká s radostí Bronec.

SunBall je systém interaktivních cvičebních míčků, které mají pozitivní vliv na pozornost pacienta při rehabilitaci. Přínosy: vyšší soustředěnost, trénink fyzických schopností a kognitivních funkcí, monitoring výsledků – přesná diagnostika pro terapeuta.

PROJEKT TESCO Víte, jak zlepšit místo, ve kterém bydlíte? Zúčastněte se programu Vy rozhodujete, my pomáháme, prostřednictvím kterého Tesco rozděluje miliony korun organizacím v celém Česku a podporuje projekty, které pomáhají místním komunitám.

JIŘÍ ŘÍHA
Benešovský deník
http://www.benesovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.