Lidé s demencemi a jejich rodiny mají ve Zlíně kontaktní místo

Lidé s Alzheimerovou nemocí a jinými demencemi a jejich rodinní příslušníci mohou ode dneška využívat nové kontaktní místo České alzheimerovské společnosti (ČALS) ve Zlíně. Zajišťovat ho bude zlínská pobočka neziskové organizace Naděje, která ve Zlíně provozuje pobytové zařízení a stacionář pro lidi s demencemi.

V krajském městě dosud kontaktní místo chybělo, ve Zlínském kraji je jen v Uherském Brodě. Lidí s demencemi přitom přibývá. V kraji je jich podle odhadů ČALS asi 9000, řekla oblastní ředitelka Naděje Kateřina Pivoňková.

„Dlouhodobě vnímáme, že lidé, kteří se starají o někoho s demencí, nebo lidé, kterým je čerstvě diagnostikovaná demence, se nemají kam obrátit, nemají s kým se poradit, těžko hledají pomoc. Kontaktním místem tohle chceme umožnit,“ uvedla Pivoňková. Místo bude poskytovat poradenství, scházet se v něm bude skupina lidí, kteří se o nemocné starají. Nabídne také testování paměti, aby se včas mohla stanovit diagnóza.

Problémem lidí s demencemi podle Pivoňkové často je, že přijdou k lékaři pozdě a nedostanou tak léky, které nemoc zpomalí. Lidé pečující o nemocné potřebují informace o tom, jak upravit domácí prostředí, na jaké sociální služby se obrátit. Kontaktní místo bude pro daného člověka otevřeno po telefonickém objednání, služby jsou díky sponzorské podpoře zdarma. Kontaktní místo sídlí na adrese Kvítková 4703, informace jsou také na stránkách www.alzheimerzlin.cz.

Otevření kontaktního místa dnes ocenila například Pavlína Odvárková ze Zlína, která se starala pět let o svou nemocnou babičku, jež je nyní již v pobytovém zařízení. Začátky podle Odvárkové byly těžké, neměla žádné informace o nemoci a zejména o tom, jak se nemocní chovají. „Bylo to někdy už nezvladatelné. Byla jsem překvapená z různých situací. Kdyby tady centrum tehdy bylo, tak bych sem šla a poradila se,“ uvedla Odvárková.

Alzheimerova nemoc, kterou popsal v roce 1907 německý lékař Alois Alzheimer, narušuje část mozku a bývá nejčastější příčinou demence. Člověk je zmatený, zhoršuje se jeho myšlení, vyjadřování, paměť i úsudek, mění se osobnost. V posledních stadiích choroby není pacient schopen se o sebe postarat. Podle výzkumů riziko vzniku onemocnění může snížit zdravý životní styl – cvičení fyzické i duševní a změna jídelníčku. Vyléčit se nemoc nedá, léky ji mohou ale zbrzdit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.