Fakultní nemocnice Ostrava má stacionář pro pacienty psychiatrie

photo on Flickr

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má nový stacionář, který umožní komplexní rehabilitační péči o psychiatrické pacienty. Jeho vybudování přišlo na 26,7 milionu korun. Většinu nákladů nemocnice pokryla z prostředků Norských fondů, řekl dnes novinářům primář psychiatrického oddělení FNO Petr Šilhán.

Nový denní stacionář umožní, aby pacienti v léčbě plynule navázali na akutní péči na lůžkovém oddělení. „Zatímco obvykle je denní stacionář ambulantní zařízení, do kterého přicházejí pacienti zvenčí, v našem případě slouží jako doléčovací pracoviště. To znamená, že sem přecházejí pacienti z léčby na lůžku, s nimiž je možné pokračovat v polointenzivním režimu,“ popsal stacionář Šilhán.

Kapacita stacionáře je deset míst, a to v dopoledním a odpoledním režimu. Do stacionáře mohou pacienti docházet i z domova. Nemocnice tak počítá s tím, že na lůžkovém oddělení budou pacienti kratší dobu. „Jeho hlavním úkolem je zkrátit dobu hospitalizace a umožnit pacientovi, aby se dříve dostal do domácího prostředí a současně mohla v nezměněné míře pokračovat dál léčba. Režim probíhá tak, že dopoledne se účastní v šestihodinovém cyklu pacienti s těmi závažnými duševními onemocněními a odpoledne je zase kapacita deseti pacientů pro ty, kteří mají méně závažná onemocnění, takzvaná neurotická,“ uvedl Šilhán.

Dodal, že pro pacienta je rovněž výhodou, že ho provází stabilní tým, který zná. Kapacita lůžkového oddělení psychiatrie je nyní 25 míst a nemocnice do budoucna plánuje jeho rozšíření. Ročně by stacionář měl mít zhruba 100 pacientů, a to v dopoledním i odpoledním režimu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.