Myomy se dají i zmenšit

foto: Carin Araujo / MorgueFile

Myomy v děloze ztrpčují život až 40 procentům žen. Jediným řešením byla donedávna operace. Teď ale mají lékaři i pacientky víc na výběr. Vyhnout se náročnému zákroku mohou například pomocí nových léků, které dokážou výrazně zmenšit velikost myomů. Právě ty totiž způsobuje nejvíc potíží, které ženám komplikují život.

Myomy jsou nezhoubné útvary, které se vytvářejí ve svalovině dělohy. A to jak uvnitř dutiny děložní, tak na jejím povrchu, případně v samotné svalovině. Podle umístění a velikosti vyvolávají různé problémy. Těmi nejčastějšími jsou bolestivá menstruace, silné, dlouhé krvácení a často i špinění prádla během pravidelného cyklu. Ale také tlak nebo napětí v břiše, které přecházejí v bolesti a křeče. Někdy ženy bolí i pohlavní styk. Spousta jich vnímá tyto potíže jako nepříjemnost, se kterou musí žít. Netuší, že většinou nemusí.
Pokud myomy vzniknou na povrchu dělohy, mohou utlačovat močové cesty i měchýř a vyvolávat potíže s močením. Stejně tak dokážou tlačit na střeva, konečník nebo na další orgány a vyvolávat potíže tam. Někdy naopak nezpůsobují žádné komplikace a stačí, když lékař sleduje při pravidelných kontrolách, jak se chovají.

V děloze může být nejen jeden, ale i celá řada myomů. Mohou měřil několik centimetrů.

Užívají se např. léky s účinnou látkou ulipristal-acetát. Zmírní potíže a s velkou pravděpodobností výrazně zmenší myomy. Podle zkušeností z praxe funguje tak u většiny pacientek. Téměř 90 procent z nich se díky tomu vyhne operaci, na kterou by jinak musely jít. Pilulky se užívají ve dvou tříměsíčních cyklech, tedy půl roku. Potíže, které ztrpčují menstruaci, brzy ustupují. Mizí i únava, kterou vyvolávají velké ztráty krve.

Myomy někdy brání ženám, aby otěhotněly nebo donosily dítě. I v tomto případě pro ně může být řešením lék s ulipristal-acetátem.

Proč ženy trápí myomy, to lékaři úplně přesně nevědí. Předpokládají však, že zásadní roli hrají při jejich tvorbě ženské pohlavní hormony estrogeny. Proto jejich vzniku nelze zabránit. Riziko, že znepříjemní pacientce život, zvyšují zřejmě i operační výkony na děloze, přerušení těhotenství a porody. Čím víc jich žena podstoupila, tím častěji se objevují.
Víc postihují pacientky s nepravidelným menstruačním cyklem a také ty s nadbytečnými kily. V tukové tkáni se totiž tvoří příliš mnoho estrogenů a vzniká tak nerovnováha mezi nimi a dalšími hormony, gestageny, které nezvládají kompenzovat jejich vliv.

Myomy nejčastěji postihují ženy mezi 40 a 50 roky. Ale nejsou žádnou výjimkou ani u žen mezi 20 a 30 lety. Způsobů, jak je zmenšit nebo odstranit, existuje několik. Každý má své výhody a nevýhody. Řešení navrhuje pacientce lékař. Vychází z toho, kolik myomů má, kde jsou umístěné, jaké velikosti dosahují a jaké jí dělají potíže. Ale i z toho, jestli chce mít ještě děti, a z dalších věcí.

Možným řešením může být:
– Šetrná endoskopická operace, při které lékař odstraní největší myom nebo myomy buďto přes pochvu, nebo z malých řezů na břiše. Výhodou těchto výkonů je to, že snižují riziko pooperačních komplikací, zkracují hojení a následně i rekonvalescenci. Nevýhodou jsou u větších myomů jizvy, které mohou komplikovat otěhotnění i vlastní těhotenství.

– Někdy ale bývá nález tak velký a rozsáhlý, že je nejlepším řešením to, když gynekolog odstraní celou dělohu a zachová pouze vaječníky, aby mohly dál tvořit ženské pohlavní hormony. To ale není dobré řešení pro mladé ženy, které chtějí mít dítě.

– Lék s ulipristal-acetátem dokáže zmenšit myomy a tím i problémy, které vyvolávají. Zhruba deseti procentům žen však pomůže málo nebo vůbec. V naprosté většině případů však zmírní nebo odstraní problémy postižených žen, případně umožní jejich šetrnější operaci. Pokud se myomy zmenší výrazně nebo se téměř vytratí, pacientka ji často nemusí ani podstoupit. Myomy dokážou zmenšit také některé další léky, obvykle na bázi hormonů.
– Fokusovaný ultrazvuk zahřeje nádor na určitou teplotu a způsobí odumírání tkání myomu a jeho zmenšení. Nehodí se však na všechny typy těchto útvarů.
– Při embolizaci se lékaři snaží omezit přítok krve do myomu, třeba pomocí embolizační látky. Zhorší tak jeho výživu. Část tkání odumře a útvar se zmenší. Způsobů, jak omezit přítok krve, je několik. Musí se však dělat v anestezii, protože jde o bolestivý zákrok. Muže být ale dobrým řešením pro pacientky, které prodělaly nějakou operaci v dutině břišní a hrozí u nich zvýšené riziko srůstů. Případně pro ženy s velkým počtem myomů.

Specializovaná centra

Centra zaměřená na léčbu myomů najdete na www.vfn.cz, www.ftn.cz nebo na http://lecbamyomu.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.