EU zakázala amalgám, který je v dosud bezplatných zubních plombách. Podraží zubní péče?

ilustrační foto: Gregory Szarkiewicz FreeDigitalPhotos

Evropský parlament schválil nové předpisy omezující používání rtuti v zubních výplních. Zakáže tak používání tzv. míchaného amalgámu v zubních plombách, které dosud plně hradí pojišťovna. Umožní pouze používání tzv. kapslového amalgámu, ten ale zdravotní pojišťovny nehradí.

Evropský parlament schválil nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Prakticky se dopad projeví od léta příštího roku v zubních ordinacích: schválené nařízení totiž od 1. července 2018 zakáže používání takzvaného míchaného amalgámu, který přímo v ordinaci mimo jiné z rtuti připravují zdravotníci, a to v případě dětí do 16 let, těhotných a kojících žen. U těchto pacientů budou moci zubaři od poloviny příštího roku smět používat pouze takzvaný kapslový amalgám, tedy amalgám předem připravený.

Od ledna 2019 se zákaz míchaného amalgámu rozšíří na všechny pacienty. Kapslový amalgám ale zdravotní pojišťovny v Česku dosud nehradí.

Nová právní úprava vyvolala v poslední době námitky představitelů České stomatologické komory. Obávají se, že pokud pojišťovny nezačnou hradit kapslový amalgám, zhorší se dostupnost péče pro některé skupiny obyvatel.

„Cílem právní normy je také postupně ukončit používání rtuti v zubním amalgánu do roku 2030,“ uvedl EP v komuniké o dopadech úterního hlasování.

Kompromisní návrh poslanci schválili poměrem 663 ku osmi hlasům, 28 zákonodárců se zdrželo. EU by do roku 2030 chtěla opustit používání rtuti v zubním lékařství úplně. Bude proto zkoumat, zda se dá bez amalgámových plomb obejít.

„Rtuť je vysoce toxická a je jednou z deseti nejškodlivějších přirozeně se vyskytujících látek na naší planetě. Nenarozené děti, novorozenci a děti jsou nejzranitelnější skupinou, protože jejich vyvíjející se mozek a nervový systém reagují na rtuť velice citlivě,“ uvedl parlamentní zpravodaj Stefan Eck. „Ačkoli jsem doufal v ambicióznější text, po přijetí návrhu můžeme očekávat alespoň menší používání rtuti,“ dodal.

Předpis nahradí nařízení o zákazu vývozu rtuti z roku 2008, omezí také dovoz rtuti, zakáže její použití v řemeslné a drobné těžbě zlata a postupně ukončí její využití ve výrobě, uvedl EP. Cílem je také omezit maximálně povolenou lhůtu pro dočasné skladování odpadní rtuti na pět let, s možností prodloužení o tři roky.

Evropská komise bude mít tři roky na vytvoření seznamu kontaminovaných lokalit, na základě údajů od členských států.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.