Šumavský řezbář dělá zdarma pro děti ze sušické nemocnice hračky

ilustrační snímek: ppdigital MorgueFile

Dřevěné hračky, které si mohou omalovat, si odnášejí z nemocnice v Sušici na Klatovsku nejmenší pacienti. Pro dětské oddělení figurky zvířat zdarma ve svém volnu po práci vyrábí známý šumavský řezbář z Velhartic Karel Tittl. Dnes přinesl do nemocnice hračky podruhé, v krabici jich bylo víc než 100, řekla náměstkyně ředitele nemocnice Anna Havlovičová, která řezbáře oslovila.

„Tematicky jsem se při výrobě zaměřil na Velikonoce, ale také na les, který mají děti rády. Proto jsem vyrobil kohoutky, kozlíky, koníky, ale i jeleny, srnce nebo také slony,“ řekl Tittl, který je nejen na Šumavě známý především jako autor betlémů. Hračky dělá po večerech, když skončí se svou prací. „Manželka mi kolikrát musí v noci zamknout dílnu, abych nerušil vesnici. Mohl bych si sednout k televizi, ale když si vzpomenu na malé marody, tak vím, že jim to udělá radost,“ dodal.

Hračky podle primáře dětského oddělení Jiřího Skaly dětem zpříjemní nutný pobyt v nemocnici a zmírní případné obavy při vyšetření.

Sušická nemocnice není jediná, kam lidé nosí dárky pro nejmenší pacienty. Například neonatologické oddělení plzeňské fakultní nemocnice dostalo v minulosti několikrát od dobrovolníků či různých sdružení ručně pletené či háčkované čepičky pro nedonošené děti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.