Stromovka otevřela atletkám cestu do světa

O víkendu se ve Stromovce konalo ME v atletice pro sportovce s mentálním postižením. O závodech této sportovní kategorie deník Metro hovořil s trenérem reprezentace Michalem Javůrkem.

– Jak se česká reprezentace umístila?

Ženská reprezentace Českého svazu mentálně postižených sportovců se umístila medailově na šestém místě s počtem šesti medailí. Děvčata si odvezla zlato, tři stříbra a dva bronzy. Výkony na čtyři sta metrů a v dálce v podání Terezy Titěrové, Kateřiny Husákové a Veroniky Skuhrovské jsou současně i splněnými limity na Mistrovství světa v atletice IPC do Londýna. To se uskuteční v polovině července letošního roku.

– Co postup znamená?

Nominace na MS v atletice bude uzavřena 8. června. Splnění limitu je jedna z podmínek pro nominaci, zdravotní stav a také stabilní forma právě v období května a června bude rozhodující pro schválení nominace. Pro závodnice by účast na mistrovství znamenala velkou možnost utkat se se světovou špičkou a posunout se o kus dál. Kromě Veroniky Skuhrovské by to pro ostatní měl být a věřím, že bude, největší sportovní zážitek v letošním roce.

– Mají vaše svěřenkyně zkušenosti s velkými závody?

Všechny tři atletky jsou již celkem zkušené závodnice, ač jsou věkem mladé. Kateřina Husáková byla v loňském roce na paralympiádě, což byla v takové konkurenci velká škola. Veronika Skuhrovská již má za sebou paralympiádu v Londýně i MS v Praze a několik účastí na mistrovstvích Evropy. Tereza Titěrová je čerstvou mistryní Evropy na 400 metrů žen.

– Jaký je rozdíl při trénování klasických atletů a reprezentantů s mentálním postižením?

Rozdíl je v počátcích, kdy opravdu potřebujete vybudovat systém komunikace závodník–trenér, tak aby podle koordinačních a psychických schopností závodníka mohl trenér začít stavět systematický tréninkový plán. Většina mentálně postižených sportovců má v určité míře koordinační potíže a na nich je třeba pracovat a postupně zapracovávat do klasického atletického tréninku.

Úspěch atletek Skupina atletek trénuje v domovském oddíle Spartak Praha 4 na Děkance. * Trénují systematicky a pravidelně 4 až 6krát týdně včetně regeneračních tréninků. * Tréninkový makro cyklus pro děvčata trvá sedm až devět měsíců s jedním či dvěma vrcholy sezony.

JOSEF ŠKVOR
Metro

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.