Vyboxovali tisíce pro Jakuba

Tělesně postižený patnáctiletý Jakub Smejkal už může s matkou na rehabilitaci do Klimkovic. V pátek večer v brněnském Boby centru převzal šek na 54 403 korun, které věnovali diváci večerního zápasu o titul mistra Evropy v thajském boxu.

Jakub patřil mezi nadějné judisty, ale v osmi letech ho srazilo auto a zůstal ochrnutý na polovinu těla. Terapie v Klimkovicích mu pomáhá, ale některé úkony nehradí zdravotní pojišťovny a rodiče takové náklady neutáhnou. Sbírku zorganizoval Nadační fond pro dětský smích, který už třetím rokem spolupracuje s organizací Fight Promo, pořadatelem galavečerů boxu. Dosud se na všech těchto společně organizovaných utkáních vybralo přes půl miliónu korun, peníze byly poskytnuty Klinice dětské neurologie Fakultní nemocnice Brno. Právu to sdělila Jana Omar z nadačního fondu.
Jakub ležel po kolizi s autem několik týdnů v kómatu. Podařilo se ho stabilizovat, statečně a pilně bojoval a po dvou letech na vozíčku už sám chodí. Ochrnul na pravou polovinu těla, denně rehabilituje v brněnském Centru Kociánka. Chodí do osmé třídy, baví ho tělocvik, pracovní výchova a informatika, je členem skautského oddílu.
Kompletní lázeňská léčba v Klimkovicích vyjde nyní na více než 35 000 korun, pro samoplátce s doprovodem na 80 400.
Jana Omar Právu sdělila, že Nadační fond Pro dětský smích bude nadále pokračovat ve snahách zapsat klimterapii do tabulek ministerstva zdravotnictví. „Chystáme se i do Sněmovny,“ dodala.

Jan Trojan
Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.