Česká republika má vlastní moře – vyvěrá v srdci Luhačovic

Pramen pomáhá léčit tisíce nemocných. Není lehké si zvyknout na její chuť – lehká slanost nesedne každému, byť ji pro nesporné zdravotní účinky doporučují plicní a praktičtí lékaři, ORL specialisté a řada dalších. 

Luhačovice, 13. března 2017 – Je koktejlem smíchaným z vody třetihorního moře, podzemních vrstev prosté vody ze srážek a vzácných minerálů, o které se při cestě na povrch země obohatí za přispění přírodního kysličníku uhličitého z okolních hornin. Vincentku užívají Češi a Slováci v různých podobách přes 350 let. V oblibě ji mají i české biatlonové hvězdy.

„Vincentku používáme v drtivé většině u pacientů s různými patologiemi v oblasti dutiny nosní, především u chronické rýmy a vleklých zánětů vedlejších dutin nosních, po operacích, prodělaných nádorových onemocněních. Přibližně každý třetí pacient od nás odchází s doporučením používat proplachovat Vincentkou, ročně jsou to stovky lidí. Doporučujeme ji také při léčbě chronických onemocnění hrtanu a hltanu,“ říká prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA, přednosta ORL kliniky FN Ostrava.

Na rozdíl od léků, vyrobených člověkem, Vincentkou se dle ORL specialistů nelze předávkovat, je vhodné ji používat preventivně, nemá nežádoucí účinky a dobře ji snáší každý pacient. „Před 30 lety se minerální vody příliš nepoužívaly, v posledním desetiletí se k nim opět vracíme,“ doplňuje prof. Komínek. Pomáhá i v jiných oblastech, v léčbě cest dýchacích, žaludečních vředech, nemocech dvanáctníku, chronické pankreatitidě a diabetu a zduření jater.

Češi si zvykli ji používat při v sezóně chřipek a nachlazení. „Složením se blíží vnitřnímu prostředí člověka, a proto ji lidé snáší i ve větším množství – Vincentka obsahuje mj. ionty sodíku, draslíku, vápníku, lithia, hořčíku, fluoru, chlóru, jódu a železa,“ dodává prof. Komínek.

Vincentku používají k regeneraci po velkých ztrátách potu sportovci. Denně ji pije například česká biatlonová reprezentace. „Při biatlonu si sportovci kvůli častému střídání teplot extrémně namáhají sliznice. To vidí i diváci v televizi, jak sportovci po dojezdu neustále potahují. Ondřej Moravec ani Michal Krčmář nevyjedou, aniž by si nosním sprejem s obsahem této minerální vody před startem neuvolnili dutiny. Vincentku používáme v biatlonu preventivně na proplachy nosu a k inhalacím, ale i jako první pomoc při nastydnutí,“ říká trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

Vincentka prošla nelehkými časy, zvláště po nevydařené privatizaci v roce 1989, která vyvrcholila v roce 1996 úplným uzavřením provozu.

„Vincentku jsem znal z dětství, snad jako každý, když jsem se dozvěděl o prodeji podniku, neváhal jsem a společně s partnery jsme se rozhodli vzkřísit historii plnění Vincentky v Luhačovicích,“ říká Ladislav Šumšal, zakladatel rodinné společnosti, která podnik od roku 1997 provozuje.

O Vincentce

Zdroj Vincentky v roce 1669 objevil lékař a fyzik, který zkoumal a popsal její jedinečné složení a zdravotní účinky. Postupně se díky svým léčivým vlastnostem stala tak slavnou, že za ní do Luhačovic přijížděli vzácní hosté, aby se v ní vykoupali, inhalovali ji a pili z jejího pramene. V roce 1820 se Vincentka stala světovou a v 160 000 skleněných lahvích putovala z Luhačovic daleko za hranice. Po druhé světové válce se ročně naplnily až 2 miliony lahví. V roce 1996 přišla rána v podobě neúspěšné privatizace a 2 roky zůstala Vincentka „uvězněna“ pod vrstvami hornin. Naštěstí se v roce 1997 podařilo podnik znovu obnovit a navázat tak na stoletou tradici. Roční produkce Vincentky je v současnosti cca 4 miliony lahví, kromě toho má podnik řadu dalších doplňkových produktů, jako například pastilky, zubní pastu, nosní sprej, sirup proti kašli či hydratační krém. Více informací na www.vincentka.cz.

Markéta Pudilová
Tisková zpráva

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.