Jak na cukrovku

Flickr.com

Cukrovka nebolí, a tak se mnohdy odhalí až v pokročilém stadiu. Proto je důležité věnovat pozornost preventivním prohlídkám u praktického lékaře, který změří i hladinu cukru v krvi. Zpozornět byste měli, pokud máte dlouhodobě sucho v ústech, neustálou žízeň a chodíte i několikrát za hodinu močit. Dalším varovným signálem jsou časté infekce a špatně se hojící rány, rozmazané vidění, bolest hlavy a ztráta libida.

POHYBEM ZA ŠTĚSTÍM

Snížení váhy či její udržování na optimální hranici je pro diabetika zásadní.
Pohyb navíc snižuje hodnotu glykémie a zlepšuje schopnost tkání zpracovávat cukr. Cvičení snižuje i krevní tlak a hladinu tuků v krvi a ještě navodí dobrou náladu, protože se díky němu do těla vyplavují endorfiny označované jako hormony štěstí. Vynikající je nordic walking, tedy chůze s hůlkami, plavání, aqua aerobic, cvičení s fitbally či jízda na kole.

DIETA JE ZÁKLAD

Základem léčby všech forem diabetu je správná výživa. Cukrovkář by měl jíst denně asi šest menších porcí. Stravování musí být rovnoměrné a vyvážené.

OBECNÉ ZÁSADY SESTAVENÍ DIABETICKÉHO JÍDELNÍČKU:

– vyloučit ze stravy volné cukry (sladkosti, cukr, moučníky, sušenky a sladké pečivo) *omezit živočišné tuky (sádlo, tučné salámy, smetanové výrobky, tučná masa) *jíst jen střídmě bílkoviny (libové maso -králičí, kuřecí či telecí, libové hovězí, mléko a mléčné výrobky, vejce) *zajistit dostatečný přísun vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné výrobky) *pít dostatečné množství neslazených tekutin *omezit sůl maximálně na 6 g denně

MODERNÍ TECHNOLOGIE V LÉČBĚ DIABETU 1. TYPU

Nejrozšířenější, a také nejjednodušší metodou aplikace inzulinu je v Česku inzulinové pero. Novou možností léčby, která využívá výhod soudobých technologií, je jeho kombinace se senzorem pro kontinuální monitorování hladiny glukózy, který má pacient zavedený v podkoží. Senzor měří pacientovi hladinu glukózy automaticky každých pět minut, ve dne i v noci, a také zobrazuje trend jejího vývoje.

„Právě pravidelné a velmi časté měření hladiny glukózy je pro úspěšnou léčbu pacientů s diabetem klíčové. Umožňuje nejen lépe dávkovat inzulin, ale také předcházet hypoglykemiím, které mohou být velmi nebezpečné a představují hlavní limitaci léčby diabetu. Přitom ani velmi časté měření glykémie pomocí glukometru nedokáže zachytit všechny potenciálně důležité výkyvy glykémie, protože se tyto její poklesy nebo vzestupy objeví jednoduše mezi jednotlivými měřeními.

Pacienti mají například poměrně často skryté noční hypoglykémie, které jsou velmi těžko rozpoznatelné a mohou být nebezpečné v krátkodobém i dlouhodobém horizontu a mít za následek rozvoj závažných komplikací. Nejčastějšími chronickými komplikacemi zdravotního stavu pacientů s diabetem, které souvisejí především s vysokou hladinou glykémie, jsou diabetické poškození očí, ledvin, nervů a takzvaná diabetická noha. Nejčastější příčinou smrti pacientů s diabetem jsou pak následky infarktů myokardu a cévní mozkové příhody,“ vysvětluje MUDr. Jan Šoupal z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Senzory mají navíc i funkci alarmů, které mohou nemocného s předstihem upozornit například na blížící se hypoglykémii.

Snížení váhy či její udržování na optimální hranici je pro diabetika zásadní. DVA TYPY DIABETU

Diabetes 1. typu, kdy slinivka nevytváří inzulin. Týká se přibližně pěti procent diabetických pacientů. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém obranný systém lidského těla zničí alfa-buňky ve slinivce břišní, které hormon inzulin vytvářejí. Ten má za úkol snižovat hladinu cukru v krvi. Pacienti musejí dostávat uměle vyrobený inzulin, jinak nemoc nevyhnutelně vede ke smrti. U diabetu 2. typu, jehož hlavními spouštěči jsou nezdravý způsob života a obezita, tělo pacienta inzulin sice vytváří, ale nedokáže ho správně využít. Nezbytné je dodržovat dietu a správně užívat léky, v pokročilé fázi nemoci je rovněž přidáván uměle vyrobený inzulin.

ZEPTALI JSME SE ZA VÁS

Prof. MUDr. TEREZIE PELIKÁNOVÁ, předsedkyně České diabetologické společnosti

Diabetičtí pacienti jsou ohroženi také selháním ledvin. Je nějaká možnost snížení tohoto rizika?

Pacientům s cukrovkou k dlouhodobému udržení správné hladiny glukózy v krvi často nestačí pouze jeden lék. U nové léčby jde o kombinaci dvou účinných látek s různým mechanismem účinku – empagliflozinu a metforminu – v jediném přípravku. Empagliflozin je tak jediným antidiabetikem, které zabraňuje progresi postižení ledvin, snižuje úmrtnost z kardiovaskulárních příčin a srdeční selhání a celkovou úmrtnost. Diabetik má pod kontrolou nejen nemoc samotnou, empagliflozin mu může pomoci prodloužit a zkvalitnit život a předejít komplikacím samotné choroby.

Několik tipů navíc

Glukometr Contour Plus Ascensia Diabetes Care – měření s přesností laboratorních testů, paměť 500 až 700 posledních měření (včetně data, času a naměřené hodnoty). Program GlucoContro vyhodnocuje výsledky měření.

Tekutá výživa Diasip cappuccino – speciální směs bílkovin, „pomalých“ cukrů a vlákniny pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi.

Dr. Popov Čaj Stop cukr porcovaný – při cukrovce a zvýšené hladině cukru v krvi; uklidňuje při stresu, který nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru.

Ponožky pro diabetiky Diacomfort PLUS – přesné materiálové složení pletacího vlákna zajišťuje optimální vlastnosti výrobku, jako jsou roztažnost, přirozená hydratace a pevnost.

IRBIS Sukralóza v tabletách – moderní nízkokalorické sladidlo přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

GluControl doplněk stravy -obsahuje extrakty z bílé a černé moruše, hořkého melounu, borůvky a mrkve, které napomáhají udržet zdravou hladinu glukózy v krvi.

MaxiVita Premium Super Linie – snižuje ukládání tuků v buňkách, přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků a pomáhá udržet normální hladinu glukózy v krvi. Neobsahuje přidaný cukr.

ÚČINKY TERAPEUTICKÉ JÓGY

Hormonální jógová terapie odbourává stres a pomáhá předcházet rozvoji chronických komplikací v souvislosti s onemocněním. Dlouhodobě zlepšuje metabolismus cukru a inzulinovou rezistenci, reaktivuje činnost slinivky a jater, upravuje hodnoty cholesterolu a krevního tlaku, celkově posiluje organismus a v mnoha případech umožňuje snížit spotřebu léků. „Je vhodná i pro lidi s diabetem v rodině jako prevence rozvoje onemocnění. Lze ji doporučit i lidem s prediabetem pro zlepšení stavu,“ říká terapeutka hormonální jógové terapie Jana Černotová. „Metoda nenahrazuje léčbu, ale pomáhá onemocnění lépe zvládat a nabízí možnost, jak mít svůj metabolismus pod kontrolou,“ dodává terapeutka.

Yoga Mudra

Posaďte se do tureckého sedu, ruce spojené za zády, prsty propletené. Nadechněte se, otočte se trupem směrem k levému koleni, s výdechem se předkloňte k levé noze. Hlavu přibližte ke koleni, ruce a paže zvedejte vzhůru. V této pozici proveďte sedmkrát hluboké břišní dýchání a energii směřujte ke slinivce, kterou chcete aktivovat. Vraťte se do výchozí pozice. Nadechněte se a s výdechem se předkloňte do středu mezi kolena, jak nejvíc můžete. Proveďte sedm hlubokých nádechů a výdechů. Vraťte se do výchozí pozice a pokračujte: Nádech, rotace trupu směrem k pravému koleni, s výdechem předklon k pravé noze. Hlavu přibližte ke koleni, ruce a paže zvedejte vzhůru. V této pozici proveěte sedm hlubokých břišních dechů a energii nyní směřujte k játrům.

Ardha Supta Virasana

V sedu na patách odtáhněte kolena od sebe, špičky chodidel se dotýkají. Hlavu opřete čelem o podložku, paže protáhněte dopředu. Ruce jsou na šířku ramen, prsty rukou u sebe. V této pozici proveěte sedmkrát hluboké břišní dýchání a energii směřujte k pohlavním orgánům (ženy k vaječníkům, muži k varlatům).

Holubice

Posaďte se na paty, čelo opřete o zem, paže natáhněte dopředu, dlaně se dotýkají podložky. Nohy zůstávají skrčené pod trupem. Proveďte sedmkrát hluboký břišní nádech a výdech, energii nasměrujte ke slinivce. Nyní nechte pokrčenou levou nohu a pravou protáhněte dozadu. Pánev přitáhněte k zemi, koleno opřete o hrudní kost. Následuje sedmkrát hluboký břišní nádech a výdech, energii cirkulujte ke slinivce. Nakonec vyměňte pozici nohou a opět proveďte sedmkrát hluboký nádech a výdech, avšak energii nyní směřujte k játrům.

Energie pro slinivku

Položte se na záda, pokrčte nohy, kolena přitáhněte k hrudníku. Uchopte se za ruce v podkolení, zápěstí stlačte mezi stehnem a lýtkem. Bedra přitlačte k podložce. Proveďte sedm hlubokých břišních dechů (snažte se nehýbat s nohama) a při výdechu vtahujte pupík. Energii směřujte ke slinivce.

Dynamická Viparita

Ve svíčce pokrčte levé koleno a přitáhněte je k levé tváři. Koleno pravé nohy opřete o chodidlo levé nohy. V této pozici proveďte sedmkrát hluboký břišní dech a energii směřujte ke slinivce. Zopakujte na opačnou stranu. Energii však směřujte k játrům.

Anna Němcová
Zdraví

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.