Dům pro postižené ve Svitavách sousedé odmítli

foto: windchime sxc.hu

Záměr Pardubického kraje vybudovat ve Svitavách dva domky pro klienty Domova na rozcestí někteří místní obyvatelé odmítají. Vadí jim možná přítomnost mentálně postižených lidí v Sokolovské ulici za gymnáziem, kde by měla jedna budova stát. Starostu Davida Šimka jejich názory zklamaly.

SVITAVY „Při setkání vyjádřili sousední občané velmi negativní postoj. Vyjádřili se, že nechtějí v lokalitě pobývat s touto sociální skupinou a jejich děti se nechtějí dívat na postižené“ uvedl Šimek. Někteří lidé také tvrdili, že by otevřená vrata při vyjíždění z jejich garáží mohla bránit případnému průjezdu sanitky, a nechtějí, aby bylo kvůli tomu ohroženo zdraví či život klientů domova.

Na výstavbu se nyní zpracovává projektová dokumentace a budou se k ní vyjadřovat dotčené organizace. Podle ředitelky Domova na rozcestí Svitavy Jaroslavy Filipové by námitky sousedů neměly stavbu ovlivnit.

Domov na rozcestí postupně rozvolňuje svou dřívější pobytovou ústavní péči. Většina klientů se již přestěhovala do nájemních bytů a malých domů rodinného typu. Posledních 24 s vysokým a nejvyšším stupněm postižení by mělo bydlet v domech v Lačnově a v Sokolovské ulici. V každém objektu se dvěma samostatnými domácnostmi po šesti lidech bude zajištěna nepřetržitá péče. Původní budovu domova po jeho opuštění využijí Svitavy pro rozšíření své organizace Seniorcentrum. V dosavadním areálu zůstane jen 11 klientů.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.