Šetrnější operace díky robotické chirurgii

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích patří mezi špičková evropská centra, která nabízí svým pacientům specializované operace pomocí robotické chirurgie. Miniinvazivně se provádí celou řadou výkonů, včetně radikálních operací prostaty.

Princip robotické chirurgie je jednoduchý.
Čím přesněji je operace prováděna a čím méně okolních tkání je zasaženo, tím lépe pro pacienta. Aby bylo možné takového výsledku dosáhnout, pomáhá chirurgovi robot, kterého operatér řídí. Není to tedy tak, že by robot operoval „sám“, ale díky jeho použití je možné dosáhnout výrazně kratší rekonvalescence, a tak se pacient vrací zpět ke svému běžnému životu ještě dříve než při klasické břišní operaci nebo laparoskopii. K evropským centrům, kde se robotické chirurgii už řadu let úspěšně věnují, patří Centrum robotické chirurgie Vysočina, které je součástí Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích. Zde pracují s přístrojem nové generace unikátního robotického systému da Vinci. Ten umožňuje ještě větší přesnost, lepší manipulaci operačních ramen a naprosto bezpečný operační provoz.
„Nový systém přináší maximální přesnost operačního výkonu při znatelně větší možnosti pohybu a manipulaci operačních ramen při probíhajícím zákroku. Nový systém da Vinci je menší než předchozí typ, má technicky dokonalejší operační přístroje a přenos obrazu operačního pole nabízí v rozlišení Super HD.
Tím přináší větší komfort jak pro lékařeoperatéra, tak pro samotného pacienta,“ říká Jaroslav Tvarůžek, primář chirurgického oddělení Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích, kterou provozuje společnost VAMED Mediterra. Důvodů, proč na tomto pracovišti operují za pomoci robota da Vinci, je hned několik.
„Jsme vedeni snahou o co možná nejšetrnější přístup ke tkáním, které máme operovat, a usilujeme také o co nejšetrnější přístup do operačního pole, z čehož v situacích, které dosud vyžadovaly velkou operační ránu a související bolestivost v pooperačním období, plyne minimální bolestivost. Jeli operace po celou dobu výkonu šetrná a přehledná, sníží se možnost nežádoucího poškození okolních struktur,“ popisuje chirurg, který je mimo jiné členem americké asociace chirurgů da Vinci Surgery a pomáhal zavést robotické operace v Česku.
Ve srovnání s laparoskopií, která je již přes 20 let rutinní metodou operování, nabízí robot da Vinci nesrovnatelně větší rozsah pohybů chirurgických nástrojů při operaci. Uvedený rozsah pohybů je umožněn tzv. endoskopickým zápěstím endowrist. Dokonalé nástroje lze spolehlivě využít zejména v místech, kde je lidská ruka příliš velká, a tedy neobratná, nebo kde běžné laparoskopické nástroje nelze nastavit do požadovaného sklonu k operované tkáni tak, aby byl výkon bezpečný.

Přesnější operace nádorů prostaty

Roboticky je možné provádět také operace prostaty, které jsou dobrým příkladem toho, jak moderní technologie postupují vpřed ve prospěch pacientů. Na rozdíl od otevřené operace se při miniinvazivní roboticky asistované radikální prostatektomii do pacienta zavádí z několika drobných vpichů robotické nástroje, které dokonale přenáší všechny pohyby operatérových rukou, při mnohonásobném zvětšení a 3D zobrazení. „Pomocí těchto nástrojů je možné precizně odstranit nádorem postiženou tkáň – prostatu, semenné váčky a někdy i pánevní uzliny – při maximálním šetření okolních tkání močového měchýře a močové trubice, svalů umožňujících udržení moči, nervů a cév nutných k erekci. Zvětšení obrazu hluboko v pánvi usnadní i opětovné spojení hrdla močového měchýře s močovou trubicí, která byla odstraněním prostaty přerušena,“ popisuje primář Tvarůžek. Zhoubné nádory prostaty přitom postihují často i muže mezi 40. až 60. rok věku, tedy v době, kdy rozhodně nechtějí rezignovat na aktivní život, včetně sexu.
Výhodou robotického zákroku je lepší kontrola kompletního odstranění celého nádoru. Řada studií ukazuje, že zkušený operatér dosahuje pomocí robotického systému menšího rizika ponechání nádorových buněk v postižené oblasti, a tedy vyšší šance k vyléčení. Roboticky operovaní muži také nemají velkou jizvu na břiše jako při otevřené operaci. U pacientů, u nichž byly během operace ušetřeny nervy nutné k erekci, je popisován také rychlejší návrat erektilních funkcí. Preciznost nástrojů totiž umožňuje lepší ochranu nervů před poraněním. „S miniinvazivními přístupy je také spojena větší pravděpodobnost návratu úplné kontinence. Robotický systém da Vinci, který využíváme v Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích, nabízí možnost dokonalého přehledu v operačním poli. Lze tak identifikovat velmi přesně oblast močového svěrače i nervového svazku, který je důležitý pro ztopoření údu,“ shrnuje chirurg.

Rychlejší rekonvalescence Roboticky prováděné operace jsou miniinvazivní, tedy šetrné. Pacienti zpravidla nemají během výkonu ani v dalším období ztrátu krve. Mají malé jizvy (asi 5 jizev velikosti kolem 1 cm), které se většinou velmi rychle a bez komplikací hojí. Bolestivost je také snížena a je neporovnatelně menší než u pacientů s operační jizvou délky 30 a více centimetrů. Šetrný operační přístup zkracuje také dobu celkové rekonvalescence, tedy dobu, když je pacient v domácím léčení a chystá se nastoupit do práce.

Radikální operace prostaty Rakovina prostaty patří k vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. Naštěstí je možné jim nabídnout moderní léčbu, která jim dokáže výrazně prodloužit život. Je ale nezbytné, aby byl nádor odhalen čas, když ještě nedošlo k jeho rozšíření do dalších tkání a orgánů. V současnosti většina pacientů podstupuje operační odstranění prostaty, tzv. radikální prostatektomii. „Radikální operace prostaty se provádí u pacientů, kteří nemají další závažná onemocnění a u nichž je předpokládaná délka dožití minimálně deset let. Cílem radikální prostatektomie je odstranění žlázy postižené nádorem a úplné vyléčení v případě, že nemoc byla opravdu omezena jen na prostatu,“ popisuje primář Jaroslav Tvarůžek.

 

Hospodářské noviny

1 komentář

  1. Dobrý den,chtěl bych informaci o možné robotické operaci hraniční velikosti prostaty,nemám karcinom mám 71 roku jsem zdravotně v dobré kondici , je tato operace hrazena pojištovnou,případně cena zákroku.Rozbor krve je dobrý,všechny parametry v mezích. Děkuji za odpověd případně za radu jak lze dále pokračovat. Gregovsky Emil,

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.