Domov důchodců Ústí nad Orlicí pomáhá postavit Lukáše na nohy

Domov důchodců Ústí nad Orlicí se před časem stal sběrným místem pomoci pro Lukáše ze Žďáru nad Sázavou, žáka základní školy, který je od dětství upoután na invalidní vozík, absolvoval řadu operací a další jej čekají. Ale chodit bude! Aby chodil, potřebuje další operace a následné rehabilitace, na něž pojišťovny přispívají pouze částečně.

Ústí nad Orlicí – Lukášovi spolužáci se přihlásili do sběru nápojových víček, aby svého kamaráda finančně podpořili. Domov důchodců Ústí nad Orlicí začal víčka pro Lukáše sbírat rovněž. A nejen víčka.

POMÁHAJÍ VÍČKA I PENÍZE

„S nápadem pomoci i u nás stavět Lukáše na nohy přišly v našem domově kolegyně z úseku přímé péče, především vedoucí přímé péče Karolína Staňková. První pytle s víčky jsme Lukášově mamince odvezli před několika měsíci, v Orlickém deníku o tom napsali a víčka začali do domova přinášet i další lidé, úřady a obce. Letos na podzim jsme se rozhodli provést rovněž finanční sbírku mezi zaměstnanci. Jsem příjemně překvapen tím, že při platech, které jsou v sociálním sektoru nastaveny nízko, se vybralo osm tisíc korun.

Když jsme odváželi letošní ´úrodu´, museli jsme si půjčit větší auto, do našeho služebního by se ta řada naplněných pytlů nevešla,“ vysvětlil Jan Vojvodík, ředitel Domova důchodců Ústí nad Orlicí.

Řada operací, kterou třináctiletý Lukáš prochází, představuje bolestivou životní zkušenost. Přesto je Lukáš veselý, vyrovnaný kluk, se kterým je legrace.

„V našem domově jsme zvyklí stavět na nohy lidi, kteří přicházejí vleže z vlastního prostředí, nemocnic nebo léčeben. Často se nám to podaří, k našemu údivu i údivu uživatelů a jejich rodin. Postavit na nohy Lukáše ze Žďáru, k tomu ale nestačí motivovaní zaměstnanci a chuť pomáhat. V Lukášově případě na nohy staví také peníze – a ty je potřeba dát dohromady. Třeba víčky, třeba finančními sbírkami – i když je smutné, že v zemi, kde se na pojišťovnu píše i paralen, se rehabilitace dětí platí plastovými víčky,“ dokončil Jan Vojvodík.

Sbírka víček pro Lukáše pokračuje! V Domově důchodců Ústí nad Orlicí je i nadále sběrné místo.

Orlický deník
http://orlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.