2. adventní koncert pro sdružení TULIPAN

Týdeník Televize se letos také zařadí mezi ty, kteří přispějí na konto Adventní koncerty.

Cyklus charitativních koncertů pokračuje druhým večerem. A tentokrát se vybírá pro liberecké sdružení TULIPAN.

Co je TULIPAN?

Toto sdružení vzniklo před dvanácti lety. Provozuje chráněnou dílnu, v níž momentálně pracuje přes 60 zaměstnanců. Dílna zaměstnává lidi s duševním onemocněním, s lehčím stupněm mentálního postižení, a také osoby se zrakovým, sluchovým či tělesným postižením. Sdružení organizuje řadu akcí, kterými chtějí propojit lidi zdravé a postižené a upozornit na problémy handicapovaných.

Čím se může pochlubit?

„Neustále hledáme možnosti, jak dál rozvíjet provoz chráněné dílny, v níž naši zaměstnanci šijí a vyrábějí přání z ručního papíru a keramické dárky. Naši klienti se ale věnují i zahradnickým a úklidovým pracím. To, že mohou pracovat, umožňuje lidem trpícím duševní chorobou začlenit se do společnosti, ale také stabilizovat svůj zdravotní stav.
Kromě toho organizujeme řadu volnočasových, vzdělávacích a kulturních akcí. Naposledy to byl například už 9. ročník Týdne s TULIPANem, který se konal koncem října a zahrnoval koncerty, taneční vystoupení, workshopy, vernisáž obrazů nebo třeba seznamovací večírek. Tuhle akci jsme se dokonce pokusili nechat zapsat do Guinnesovy knihy rekordů, šlo by o rekord v počtu lidí připíjejících si horkým nápojem,“ říká ředitelka sdružení Zora Machartová.

Martinův příběh

Pětatřicetiletý Martin Láznička je těžký schizofrenik a pracovníci TULIPANu o něm mluví jen v dobrém. Nemoc zdědil po matce, která ho jako kluka odložila do dětského domova. Díky jednomu faráři, který se stal jeho opatrovníkem, se dostal do Liberce.
Sdružení mu pomohlo v těžké životní situaci, ve které se vinou své choroby ocitl, a stále dohlíží jak na jeho finance, tak na chod jeho domácnosti. Martin pracuje ve sdružení jako prodavač, prodávat dárkové předměty ho baví, protože je velmi komunikativní.

Patron Michal Kubal

Moderátor ČT nějaký čas sbíral scénáře ze zpravodajství a donesl je do sdružení, aby měli klienti dílny papír na recyklaci.
Během své návštěvy si také zkusil vyrobit keramický hrníček. „Smekám před všemi z TULIPANu, před jejich odhodláním navzdory mnoha obtížím dál naplňovat to, co je spíše životním posláním, než obyčejným zaměstnáním.
A setkání se zaměstnanci dílny pro mě bylo díky jejich bezprostřednosti velmi osvobozující. Hlavně jsem všem vděčný za jejich shovívavou trpělivost, s jakou se mi věnovali při mých pokusech vyzkoušet si něco z jejich činností.“

Pozvánka na koncert v pražské Loretě

Cyklus Adventních koncertů pokračuje druhým večerem v prostorách Lorety.
Na zvonkohru zahraje hudebník a skladatel Radek Rejšek, který zároveň hrou na varhany doprovodí operního pěvce Tomáše Supa. Své pěvecké umění předvede známá mezzosopranistka Dagmar Pecková, která vystoupí spolu s kytarovým virtuosem a skladatelem Štěpánem Rakem a jeho synem – kytaristou a písničkářem Janem-Matějem Rakem. Dále zde vystoupí i herečka a zpěvačka Marie Doležalová (na snímku) a zpěvák a herec Jan Cina, kteří zazpívají se svou revuální skupinou Olats Otesoc. Violy rozezní Pavel a Zuzana Peřinovi a vystoupí Jan Thuri a Jiří Hošek, stejně jako vokální skupina , j j Marika Singers pod taktovkou dirigentky Mariky Divišové, Ma chlapecký sbor Bonifantes a další.
ší.

Jak darované peníze pomohou?

Peníze chce sdružení použít na provoz chráněného bydlení v Liberci pro osoby s duševním onemocněním. Vlastní byt, který chce za prostředky s duševním onemocněním mívají problém s uspořádáním ze sbírky zrekonstruovat a patřičně vybavit. Lidé jsou zadlužení apod. Chráněné bydlení jim umožní času, plánováním života, i při nakládání s penězi, stylem. Sdružení chce ze sbírky financovat i koupi osamostatnit se a žít téměř obvyklým životním dodávky a auta kombi, díky kterým by mohlo financí chce použít i na dovybavení najít nové zakázky pro dílnu a část chráněného zahradnictví.

Podpořte dobrou věc a pošlete dárcovskou SMS ve tvaru Pod DMS ADVENT na číslo 87 777. Cena SMS je 30 Kč, více na www.darcovskasms.cz

Monika Seidlová
Týdeník Televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.