Školka ve Vísce nabízí dětem dobrou péči i služby logopeda

ilustrační foto: C\'est moi! Flickr

Učitelky jsou schopny postarat se o dítě s jakýmkoli postižením. Individuální přístup i kvalitní péči logopeda nabízí předškolákům a jejich rodičům mateřská škola se speciální třídou ve Vísce na Chotěbořsku.

Víska – „Děti, které trpí jakýmkoliv postižením, ať už tělesným, nebo mentálním, mají v naší školce zajištěný individuální přístup, vzdělání a péči,“ zdůraznila ředitelka Helena Moravcová. Školka se otvírá před sedmou hodinou ráno, provoz končí v 16 hodin, což podle ředitelky vyhovuje hlavně zaměstnaným rodičům.

V mateřské škole pracuje pedagogická asistentka, která se dětem věnuje po celé dopoledne a učí je samostatnosti. Nově přijímá podle zákona mateřská škola i dvouleté děti. V současné době jich do školky chodí celkem pět. Pečuje o ně zvláštní chůva. Školku navštěvuje 40 dětí, kapacita je naplněná.

PODPORA OBCE

Podle Moravcové se mateřská škola těší velké podpoře ze strany obce a jejího vedení. V letech 2008 až 2010 prošla mateřská škola rekonstrukcí. Má nová okna, fasádu, moderní kuchyni, sociální zařízení, objekt byl kompletně zateplený a okolí vkusně upraveno. Školek takového typu, jako mají ve Vísce, je poměrně málo.

Konkrétně na celém Havlíčkobrodsku jsou asi jenom tři. V Havlíčkově Brodě, v Chotěboři a Vísce. „Kapacita naší speciální třídy je až patnáct dětí. V současné době jich máme 14, do běžné třídy chodí dětí 26,“ upřesnila ředitelka. O děti se zde starají speciálně vyškolení pedagogové.

Jak zdůraznila, jsou tito pedagogové schopni postarat se o dítě s jakýmkoliv druhem postižení, ať už se jedná o autistu, či dítě s mentálním hendikepem.

„Zájem o naši školku je velký. Děti k nám jezdí z celého Podoubraví, dokonce až z Havlíčkova Brodu či Uhelné Příbrami. Hlavně dětí s vadou řeči přibývá. Většinu jejich problémů může naše mateřská škola vyřešit, takže do školy nastupují už bez vadné výslovnosti. Někdy bohužel rodiče přicházejí pozdě,“ povzdechla si ředitelka.

Jak zdůraznila, vedení mateřské školy přijetí dítěte neomezuje například místem bydliště a už vůbec ne druhem postižení, co by ale mohlo činnost mateřské školy omezit, je zákon. Od ledna příštího roku se totiž značně zpřísní pravidla pro provozování speciálních tříd, takže mateřská škola ve Vísce by mohla o speciální třídu přijít.

Samozřejmě by svoje služby mohla nabízet dál, ale například na činnost logopeda by už školka neměla peníze. Takže rodiče handicapovaných dětí by museli svoje předškoláčky vozit jinam, což by mnohým z nich značně zkomplikovalo život.

Vysokou míru individuálního přístupu aplikují nejen ve Vísce, ale také třeba ve Veselém Žďáru. Vhodně ho tam „zarámovali“ i do vzdělávacího plánu Pohoda. „Plně odpovídá našim potřebám. Vystihuje i atmosféru, která ve škole panuje. Děti se učí v přátelském prostředí. Dodnes nevíme, co je šikana nebo záškoláctví. Výuku u nás s úspěchem zvládají i děti s vývojovými poruchami učení, popřípadě s postižením,“ řekla ředitelka školy Květoslava Kubátová.

ŠTĚPÁNKA SAADOUNI
Havlíčkobrodský deník
http://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.