Pro Paraple vytančili 11 miliónů

Sobotní pokračování zábavné taneční soutěže StarDance v České televizi bylo mimořádné. Podruhé v historii pořadu se v jeho rámci konal charitativní večer pro Centrum Paraple.

Každá z pěti soutěžních dvojic přizvala na taneční parket jednoho z klientů Paraple upoutaného na vozík a ve trojici předvedli pomalou rumbu nebo svižný quickstep.
Nikdo ze soutěžících nevypadl, diváci neposílali SMS hlasy soutěžícím, ale mohli přispívat dárcovskými SMS určenými pro konto Centra Paraple. Vybralo se více než jedenáct miliónů korun a kromě jednotlivců štědře přispěly soukromé firmy či společenské organizace.
Když pořad skončil, ukázala se na obrazovce darovaná částka 11 127 445 korun, což je téměř stejně jako při loňském charitativním vysílání. V této částce byl započítán i výtěžek z benefiční tančírny, která proběhla minulou středu v pražském Obecním domě. Zúčastnění darovali přes 546 tisíc korun.

Peníze na platy zdravotníkům

Jedna DMS stála třicet korun, z ní získalo Centrum Paraple 28,50 koruny. Diváci se ale mohli zavázat i k tomu, že budou posílat třicet korun každý měsíc v roce nebo přispějí jinou, vyšší částkou. Peníze jsou určeny, jak v pořadu oznámil ředitel Centra Paraple David Lukeš, zejména na platy asistentům a zdravotníkům, kteří lidem postiženým po úraze pomáhají s návratem do běžného života.
Na sobotní StarDance, které je Právo mediálním partnerem, se dívalo 1,123 miliónu diváků. Pořad se znovu stal nejsledovanějším televizním programem soboty. Důležitější než divácká sledovanost byla ale tentokrát vybraná částka. „Šlo zároveň o nejúspěšnější benefici za poslední rok,“ sdělila v neděli Právu mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Svěrák znovu jako kantor

Porota hodnotila páry jako obvykle body, které se přičtou soutěžním párům k výsledku příští sobotu. Oceňovala hlavně nápaditost choreografií a sladěnost trojic.
Pátým mimořádným členem poroty se pro tento večer stal čestný prezident Centra Paraple, spisovatel, herec a jeden z protagonistů Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák. Svou kariéru začínal jako pedagog a kantorská léta si připomenul.
„Budu dnes hlasovat jako učitel. Když se mně něco líbí, tak je to zkrátka jednička,“ prohlásil před hlasováním. Za jedna od něj dostali všichni soutěžící večera. „Brečím, když vidím něco hezkého,“ dojímal se Svěrák hned při prvním tanci večera.

Otvírač lahví

Špičku odborného hodnocení obhájil – po minulém tanečním triumfu – lyžařský olympionik Ondřej Bank s Evou Krejčířovou, kteří k rumbě na píseň More Than Words přizvali jediného muže, který měl odvahu tančit na vozíčku, Jaroslava Zářeckého. Student ekologie z podhůří Orlických hor se na vozíčku ocitl po nehodě na motorce.
„Bylo to rizikové, ale velmi dobré,“ pochvalovala si odbornice Tatiana Drexler, která jinak dává desítky zřídka. Svěráka však nečekaně kromě tance zaujalo tetování na zádech Evy Krejčířové. „Zepředu tygřice, zezadu květinový záhon. To se mi líbí,“ usmíval se Svěrák.
Tanečnice Eva na Jaroslava prozradila, že umí pomocí invalidního vozíčku otevírat láhve, což mladík vzápětí předvedl. Balancoval na jednom kole vozíku, držel ho přitom Ondřej. Roztočil druhé kolo vozíku a o jeho výplet pivní láhev otevřel.

Vtip a nápad

Osmnáctiletý herec Zdeněk Piškula s tanečnicí Veronikou Lálovou se dali do party s vozíčkářkou Romanou Košťálovou, která si dvojici podle svých slov sama k tanci vybrala. Romana také umí vykládat karty, ale sobě je nevykládá. „To nejde, vykládat karty sama sobě,“ prohlásila.
Jejich quickstep na hit Hey Pachuco odborníci ocenili jako vtipný a nápaditý. Trojice se sladila i v detailech, ozdobila vlasy tanečnice i vozíček. Světlovlasý Piškula hrál jednu z rolí v úspěšné Svěrákově filmové pohádce Tři bratři a autor to při bodování připomenul.
„Kdybychom při konkurzu věděli, že je tak šikovný, tak jsme mu vybrali náročnější roli,“ nechal se slyšet uznávaný filmař.
Trojice složená z herečky Jany Plodkové, tanečníka Michala Padevěta a vozíčkářky, maminky osmiletého syna Ivety Boleslavové, si pro rumbu zvolila hit Mandy, který u nás proslavil zpěvák Karel Gott pod názvem Jsou svátky.
„Byli jste romantičtí, velmi jste si sedli,“ chválila výkon Tatiana Drexler. Porotci Radku Balašovi se líbilo, že pro tanec vymysleli spoustu „krásných vylomenin“. Herec Roman Zach, tanečnice Andrea Třeštiková a Hana Kulhavá, která je upoutána na vozíček třináct let kvůli autonehodě a jež prozradila, že závodně plave, ale tančit se jí příliš nechtělo, předvedli quickstep na píseň Creep a při ní i ladnou, ale fyzicky náročnou zvedačku. Roman zvedl do výšky vozíček i s Hanou a zatočil se s ní. Porotce Zdeněk Chlopčík byl unesen plynulostí tance trojice. „Fascinovalo mě, jak jste se proplétali,“ pokýval uznale hlavou.

Italský hřebec

Kuchař Emanuele (Manu) Ridi sice dostává od poroty nízké hodnocení, ale tentokrát na něj po rumbě vytáhla Tatiana Drexler nečekaně desítku. „Manu“ se z toho upřímně radoval, stejně jako jeho tanečnice Lucie Hunčárová a vozíčkářka, zdravotní sestra z recepce jihlavské nemocnice Marie Nahodilová.
Písnička Cose Della byla podle porotce Jana Révaie o krocení italského hřebce. „Byl jste šarmantní, mohla jsem na vás oči nechat,“ přiznala Drexler.
Příští sobotu zatančí každý z pěti párů dva tance. Uvidíme quickstep, waltz, tango a sambu. Bude se opět soutěžit naostro a vyřazovat.

Hodnocení poroty v sedmém – charitativním – kole
Porotci Balaš Drexler Chlopčík Révai Svěrák celkem
1. Bank 10 10 10 10 1 41
2.-3. Piškula 10 9 10 10 1 40
2.-3. Plodková 10 9 10 10 1 40
4. Zach 9 10 9 10 1 39
5. Ridi 9 10 8 9 1 37

Co je Centrum Paraple Založili ho v roce 1994 Zdeněk Svěrák spolu s Olgou Havlovou (první ženou prezidenta Václava Havla) a Svazem paraplegiků. Obecně prospěšná společnost pomáhá lidem s poškozením míchy následkem úrazu nebo onemocnění a také jejich rodinám překonat těžkou životní situaci a najít cestu dál. Ve správní radě společnosti zasedají například známí lékařští profesoři Pavel Kolář nebo Pavel Pafko. Pražské zařízení se stará o vozíčkáře z celé České republiky. Každý rok se ocitne na vozíčku asi 250 většinou mladých lidí.

Jana Perglerová
Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.