Rakovina kuřáků a pijáků

ilustrační foto: Flickr.com

O rakovině hlavy a krku se ve veřejnosti mnoho neví. Přesto je ročně diagnostikována u 1 500 mužů a 430 žen. Počet nových případů se mezi lety 2000 a 2010 zvýšil u mužů o více než 11 %, u žen dokonce o téměř 37 %.

Pojem rakovina hlavy a krku zahrnuje nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, slinných žláz, nosohltanu a dutiny nosní. „Většině nádorů hlavy a krku lze předcházet, v první řadě omezením kouření. V zemích s úspěšnými protitabákovými opatřeními, jako je výrazné zdanění tabákových výrobků a absolutní zákaz kouření ve veřejném prostoru, dochází k výraznému poklesu výskytu onkologických onemocnění, zejména rakoviny plic a také rakoviny hlavy a krku,“ říká prof. Jan Klozar z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku z FN Motol. „Je až pozoruhodné, nakolik česká legislativa odolává protikuřáckým návrhům a tzv. protikuřácký zákon nemá u našich politiků dostatečnou podporu, což osobně s ohledem na své každodenní zkušenosti nechápu.“
Asi 70 % nádorů ústní části hltanu (orofaryngu) je způsobeno infekcí HPV. V poslední sledované dekádě došlo v ČR k jejich suverénně nejvýraznějšímu nárůstu – počet nově diagnostikovaných karcinomů orofaryngu se téměř zdvojnásobil. Infekce virem HPV se často spojuje s rizikovým sexem a obecně s uvolňováním sexuálních tabu. Účinnou prevenci představuje očkování, a to nejen dívek v souvislosti s karcinomem děložního hrdla, ale také chlapců. „Vzhledem k dosavadnímu vývoji výskytu nádorů bude již v dohledné době rakovina hlavy a krku způsobená virem HPV větší problém než karcinom děložního hrdla. I z tohoto pohledu je výhodné proočkovat obě pohlaví,“ soudí prof. Klozar. V některých zemích, například v Austrálii, se již přistoupilo k plošnému očkování nejen děvčat, ale také chlapců. Ty lze u nás také očkovat, a rozumní rodiče tak činí, ovšem bez úhrady z veřejného zdravotního pojištění.
Bolestivý jazyk, nehojící se vřed v ústech, červené či bílé skvrny tamtéž, dlouhotrvající chrapot, bolest v krku, bolest či potíže při polykání, bulka na krku, jednostranná nosní neprůchodnost, krvácivý výtok z nosu – pokud některý z těchto příznaků trvá více než tři týdny, je na místě vyhledat lékařskou pomoc.
„Pacienti však často přicházejí k lékaři pozdě. Přitom pokročilost nádoru je nejvýznamnějším negativním prognostickým faktorem.
Včasná návštěva lékaře, stanovení správné diagnózy a brzké doporučení ke specialistovi může výrazně zlepšit šance pacientů na přežití,“ upozorňuje MUDr. Břetislav Gál, Ph. D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ve FN u sv. Anny v Brně.
Negativní české statistiky a prognózy týkající se rakoviny hlavy a krku byly jedním z důvodů, proč se ČR nedávno připojila k celoevropské kampani Make Sense, jejímž cílem je zvýšit informovanost veřejnosti o tomto onkologickém onemocnění.

Další informace na webech: www.rakovinahlavyakrku.cz, www.makesensecampaign.eu

Květy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.