Bolí vás celé tělo a nevíte proč?

ilustrační foto: tangle_eye / MorgueFile

Bolesti svalů bez zjevného důvodu jsou typickým příznakem fibromyalgie.

S touto poněkud záhadnou nemocí se pojí spousta nepříjemných potíží. Kromě svalových bolestí si lidé stěžují na chronickou únavu a vyčerpání, poruchy spánku, zhoršenou paměť, zažívací problémy, bolesti hlavy či deprese. Objevuje se také zvýšená citlivost na zvuk, závratě, zvracení, světloplachost, chronické bolesti zad, porucha jemné motoriky (snížená manuální zručnost), syndrom dráždivého střeva (bolesti břicha, nevolnost, průjem, zácpa, nadýmání), nechutenství atd.

Ztuhlé klouby na rukou a neposedné nohy

Asi třetina pacientů s fibromyalgií trpí syndromem neklidných nohou, který se projevuje nepříjemnými pocity, bolestmi, křečemi a nutkavými pohyby (především v noci). Zhruba 50 % postižených si stěžuje na zrakové poruchy, jako je dvojité či rozostřené vidění. Tři čtvrtiny popisují ranní ztuhlost kloubů na rukou – neschopnost napnout prsty a ohnout drobné klouby. Tento stav někdy trvá i několik hodin a potíže se mohou vracet večer a po mírné fyzické zátěži.

Nemoc způsobuje rychlejší stárnutí mozku

Stanovit přesnou diagnózu bývá často zdlouhavé a problematické. Lékaři se také dohadují o tom, jestli tato nemoc spadá do oblasti revmatických, či neurologických potíží. Fibromyalgii totiž provází onemocnění mozku a míchy – varovným příznakem je snížení tloušťky mozkové kůry. Podle odhadu odborníků za rok s fibromyalgií mozek zestárne přibližně o tři roky.

Pomáhá rehabilitace, odpočinek nebo tai-chi

Toto onemocnění bohužel není možné vyléčit (příčina je totiž z velké části dána geneticky), lze jen zmírnit příznaky. Dobré zkušenosti mají pacienti s léčbou na neurologických odděleních a v tzv. centrech bolesti. Důležitá je i rehabilitace, fyzioterapie, psychoterapie a zdravý životní styl (pestrý vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a odpočinku). Prospívá i cvičení, například čínské tai-chi (více informací o této nemoci a možnostech léčby najdete na www.fibromyalgik.webnode.cz).

Claudia

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.