Zahrál jsem si fotbal a domino poslepu s nevidomým. A byla to velká zábava

Ondřej Zmeškal se svým týmem přinesl na Trumpetku hry pro nevidomé

Třebíč – Zahrát si pexeso, člověče, nezlob se, domino, karty či si zakopat s míčem měli možnost v sobotu večer návštěvníci Trumpetky. Šlo o hry upravené pro zrakově postižené, které přinesl Ondřej Zmeškal se svým týmem Blindman.

Nejprve jsme se rozhodli vyzkoušet v ulici před Trumpetkou fotbal. Přes oči jsme si natáhli pásky a na zem vhodili speciální míč s rolničkami. Kdo si neřekne o přihrávku, ten ji nedostane. „Kde jste kdo?“ „Já jsem tady!“ Znělo ulicí. Poté, co třikrát trefím popelnici a znovu naši hru přeruší projíždějící auto, jdeme raději vyzkoušet stolní hry.

Hlavním bodem večera byl turnaj v dominu. Dělíme se do hracích týmů, v nichž je vždy jeden nevidomý, dva s klapkami na očích a jeden vidící, který kontroluje, zda přikládáme hrací kameny správně. Zatímco fotbal otestoval můj sluch a šikovnost nohou, u domina je důležitý především hmat, kterým zkoumáte počet výstupků na hracích kamenech. „Dávám je správně?“ ptám se své vidoucí spoluhráčky. Jsem totiž překvapený, jak mi první hra jde. Dokonce se mi podařilo ji vyhrát. V další se mi již tolik nedaří, a tak do finále postupují jiní. Ale o vítězství ten večer vůbec nešlo. Spíš o možnost vyzkoušet si něco nového. Okusit svět bez smyslu, kterým přijímáme 80 procent všech informací. A užít si zábavu.

FRANTIŠEK VONDRÁK
Třebíčský deník
http://www.trebicsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.