Hradecký kraj pokračuje ve výstavbě bytů pro postižené

Královéhradecký kraj pokračuje v projektu výstavby společného bydlení zdravotně postižených v rodinných domcích. V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku kraj hodlá nákladem deseti milionů korun zřídit domácí bydlení až pro šest handicapovaných.

Týniště nad Orlicí – Naposledy kraj letos na jaře otevřel v Hořicích na Jičínsku dva domy pro komunitní bydlení pro 16 klientů místního ústavu tělesně postižených. Stavba stála 29 milionů korun. V každém domku je po dvou bytech, každý byt je pro čtyři lidi.

Jeden dům je s vysokou mírou podpory a celodenní službou personálu. Loni kraj nákladem 6,5 milionu korun otevřel deset lůžek chráněného bydlení v opraveném objektu v Hradci Králové – Plotištích. Projekt v Týništi počítá s demolicí stodoly a rekonstrukcí rodinného domu pro dvě domácnosti.

„Smyslem je zabezpečit pro stávající klienty ústavních zařízení možnost žít v co nejpřirozenějším prostředí, v jakém žijí jejich vrstevníci,“ uvedl radní kraje pro sociální věci Josef Lukášek (KSČM). Dům bude bezbariérový, budou v něm moci žít i lidé na vozících.

V minulosti museli zdravotně postižení, o které se nemohla starat rodina, odejít do ústavu. Řada z nich však podle Lukáška nepřetržitou péči nepotřebuje a právě jim poslouží nové byty.

Kraj už vypsal soutěž na zpracování projektové dokumentace nejvýše za 920 000 korun. Většinu výdajů stavby by, podobně jako v Hořicích, měla uhradit evropská dotace.

ČTK

Hradecký deník
http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.