Rybáři na vozíku budou mít místa bez bariér

ilustrační foto: MorgueFile

Tři vodní plochy se více zpřístupní handicapovaným rybářům. Jednou z lokalit je obec Božkov poblíž hlavního města. I s ní je ve středních Čechách zhruba padesátka míst bez bariér.

Praha – Přestože rozlohou rybářského revíru jsou střední Čechy třetím největším krajem, ne ve všech místech se daří handicapovaným rybářům věnovat svému koníčku. Nyní se jejich možnosti rozšíří. Český rybářský svaz vybuduje na třech místech ve středočeském revíru místa, kde si navzdory svému tělesnému omezení budou moci pohodlně zachytat s prutem v ruce.

Na větší přístupnost se tak připravuje mimo jiné lokalita Božkovského rybníka v Praze – východ. „Lokalita byla vybrána i díky možnosti rybolovu na mušku a celoročnímu provozu. Zde bude nutné například upravit povrch lávky a vybudovat na ní zábradlí,“ uvedla Michaela Drobná, mluvčí Středočeského kraje, který bezbariérové přístupy podpořil 200tisícovou dotací.

Speciální místa k rybolovu pro vozíčkáře budou vybudována také u nádrže Dvorce. V jejím ohybu se vyrovná terén pro lepší dostupnost autem. Plocha se zároveň zpevní a doplní ji zábradlí, které má zamezit možnému pádu vozíčkáře do vody. „Takové parametry budou mít všechna místa, která se v budoucnu pro rybáře-vozíčkáře vybudují,“ řekla Drobná.

Poslední lokalitou, která dozná změn, budou Záplavy u Kamenných Žehrovic. Jedná se o nádrž o rozloze 60 hektarů. Už nyní se dá k nádrži dostat po asfaltové komunikaci zvané Na Žehrovské cestě.

Středočeský územní svaz Českého rybářského svazu už dříve vypracoval mapu s vhodnými místy pro handicapované rybáře. Podle ní je ve Středočeském kraji 48 ploch, které jsou přístupné pro tělesně postižené členy Petrova cechu.

Ve středních Čechách je celkem evidováno okolo 36 tisíc rybářů, z nichž jsou přibližně čtyři tisíce tvořeny dětmi a mládeží. Díky tomu je středočeský svaz druhým největším v České republice. Největší rybářské organizace fungují v Kladně, Mělníku, Kolíně a Brandýse nad Labem.

BENEDIKT LEDERER
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.