Spořická šestka opět pomůže. Matyáš touží po horském kole

Ve Spořicích se v sobotu poběží čtvrtý ročník charitativního běhu

Spořice – Běžecký klub Spořice ve spolupráci s obcí pořádá v sobotu čtvrtý ročník běhu Spořická šestka. Už druhým rokem s charitativním zaměřením.

„Letos chceme koupit dárky desetiletému Matyášovi z Jirkova. Je po operaci velkého nádoru a prodělává náročnou léčbu,“ řekl Chomutovskému deníku hlavní organizátor akce Stanislav Mrkáček.

Spořická šestka se poběží ve 13. kategoriích. První závod odstartuje před sportovní halou ve Spořicích v sobotu v 10:00 hodin. Hlavní závod ze stejného místa ve 12:30 hodin. „Máme už přihlášeno přes 400 běžců,“ prozradil několik dnů před startem Mrkáček.

KASIČKA A PLYŠÁCI

V den konání závodu bude na místě připraven plastový box, do kterého mohou lidé vhazovat příspěvky pro Matyáše. Jeho maminka vyrábí nádherné předměty do domácnosti, jako věnce, krabičky, polštářky, plyšáky, apod. Ty budou v den závodu na místě ke koupi.

Na akci bude i doprovodný program, občerstvení a atrakce.

„Po ukončení závodu, spočítáme vybrané příspěvky a rozhodneme, co za ně Matyášovi pořídíme. O všem budeme informovat na webu a facebooku,“ vysvětlil Mrkáček. „Víme, že rodině nemůžeme zabezpečit trvalý příjem, ale chceme alespoň Matyášovi splnit nějaké to přání,“ uvedl Mrkáček. Matyáš by chtěl horské kolo, notebook a pár dalších věcí.

NORMÁLNÍ RODINA

„Matyášova rodina žila před jeho onemocněním jako jiní, ale letošní jaro vše změnilo,“ napsala jeho maminka, která je v invalidním důchodu.

Jeho otec byl zaměstnaný, ale poté co syn onemocněl je v pracovní neschopnosti. Matyáš má dva starší sourozence. Sestru Markétu na rodičovské dovolené a bratra Vladimíra čerstvého absolventa.

„Nějakou finanční rezervu jsme samozřejmě měli, ale postupem dost krátké doby jsme se ocitli v situaci, že jsme začali počítat každou korunu,“ přiznala Matyášova maminka.

RABDOMYOSARKOM

Vše začalo na konci února. Matyáše postihly obtíže podobné viróze. Běžná léčba nezabrala a tak se lékaři rozhodli pro biopsii. Matyášovi se zvětšovala enormně pravá strana krku, začalo se mu deformovat ucho, špatně mluvil a polykal. Proto lékaři poslali malého pacienta ihned do nemocnice Motol v Praze.

Při převozu do Prahy byla sanitka součástí velké bouračky u Slaného. Havaroval tu autobus plný dětí a dvě sanitky. Naštěstí osádka sanitky utrpěla jen lehká zranění. V Praze Matyášovi diagnostikovali rabdomyosarkom zhoubný nádor, měkkých tkání. Následoval chirurgický zákrok a chemoterapie, která potrvá nejméně devět měsíců.

„Chceme, aby se za námi na závodech Matyáš osobně zastavil, ale to bude záležet pouze na něm a jeho zdraví,“ uzavřel Mrkáček.

——

Spořická šestka

10:00 hod. Dětské závody: Rodiče s dětmi a děti od 50 do 2 100 metrů
12:30 hod. Hlavní závod: trať 6 km, Dorostenci – dorostenky, Junioři – juniorky, Muži – ženy, Veteráni A – 1976 – 1967, Veteráni B – 1966 – 1957, Veteráni C – 1956 a starší

JAROSLAV PRŮŠA
Chomutovský deník
http://www.chomutovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.