Hudba bude pomáhat již podesáté, tentokrát osmileté Míše

ilustrační foto: Jon Sullivan / public domain photos

Benefiční festival Hudba pomáhá od roku 2007 podporuje handicapované děti z Pardubického kraje.

Vysoké Mýto – Benefiční festival Hudba pomáhá letos podpoří další handicapované dítě z Pardubického kraje a zároveň oslaví své první kulatiny. Desátý ročník projektu vypukne již v září, kdy ve vysokomýtském M-klubu zahraje skupina Chinaski.

Letošní výtěžek benefičních koncertů poputuje k osmileté Michalce Mikulecké, které lékaři diagnostikovali střední mentální retardaci.

RODINA BOJUJE

Michalka se narodila o dva a půl měsíce dříve, a to později zapříčinilo nepříjemné komplikace v jejím vývoji.

„Kvůli předčasnému porodu Míše na mozku vznikl hematom a dostatečně se jí neodváděl mozkomíšní mok. Má kvůli tomu od dětství zavedený speciální přístroj, který jí s tímto problémem pomáhá. Ten už bude muset mít na celý život,“ uvedla sestra handicapované dívky Kateřina Stehlíková.

I přes všechny komplikace, které Míšin vývoj provázely, se její rodina rozhodla bojovat a začala pravidelná rehabilitace. Maminka se naučila, jak s Michalkou správně cvičit, a praktikovala s ní Vojtovu metodu. Ačkoliv se někdy zdálo, že výsledky se nedostavují tak rychle, jak by si všichni přáli, Michalka pokračovala v rehabilitaci. A její úsilí se vyplatilo.

„Míša se postupně naučila chodit a před několika měsíci také mluvit. To byl pro nás opravdu velký pokrok. Nejprve se naučila pouze jednoduchá slova, ale postupně je začala spojovat do vět. Konečně nám tak může říct, co potřebuje. Máme z toho obrovskou radost,“ řekla Kateřina Stehlíková.

S Míšiným postižením jsou ale spojené i další problémy, ke kterým patří nedostatečně vyvinuté plíce, zraková vada a především špatná a nestabilní chůze.

Výtěžek letošního ročníku proto organizátoři věnují na zaplacení speciálního programu v lázních Klimkovice, který jí s tímto problémem pomůže. „Michalka je v těchto letech v největším vývoji. Všechno ji zajímá a ráda by poznala svět. Naučila se ale chodit teprve nedávno a její chůze není bohužel správná. Má špatnou koordinaci těla. Proto bychom jí rádi umožnili jet do Klimkovic, kde by mohlo díky intenzivní rehabilitaci dojít ke zlepšení,“ řekla Michalčina maminka.

Letošní ročník festivalu Hudba pomáhá bude speciální. Nejenže projekt oslaví své desáté narozeniny, ale organizátoři také již potřetí spojí své síly se skupinou Chinaski. „Zájem o spojení skupiny Chinaski a festivalu Hudba pomáhá je obrovský. Všechny vstupenky zmizely během tří hodin. Nesmírně nás to těší a jsem rád, že podpoříme další handicapované dítě z Pardubického kraje,“ uvedl zakladatel festivalu Vojtěch Sedláček.

PŘIDANÝ KONCERT

Na obrovský zájem a zklamané reakce lidí, kteří si nestihli vstupenku na hlavní koncert zakoupit, zareagovala skupina Chinaski přidáním dalšího koncertu. Ten proběhne ve stejný den, jeho výtěžek bude ovšem věnován organizaci Berenika z Vysokého Mýta, která je denním centrem pro lidi s mentálním i tělesným postižením.

Návštěvníci se podle organizátorů mohou v rámci letošního ročníku věnovaného Míše Mikulecké těšit i na tradiční vánoční koncerty v Morašicích, Litomyšli a Vysokém Mýtě, ale také na další překvapení.

Program: benefiční koncerty Chinaski (30. 9. V. Mýto) – vyprodáno, výstavy obrazů hendikepovaného umělce Tomáše Rybičky (Vysoké Mýto od 30. 11.), benefiční divadelní představení Čtyři dohody (Vysoké Mýto 15. 11.), benefiční koncerty Parkoviště pro velbloudy (4. 12. Morašice, 11. 12. Litomyšl a 25. 12. Vysoké Mýto)

Orlický deník
http://orlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.