Ula Kowalska na Všechny barvy duhy

Ula Kowalska piosenka.jpg

Ostrava – Jediným letošním zahraničním hostem koncertu Všechny barvy duhy, který se uskutečnil 10. října 2016 v ostravském Divadle Antonína Dvořáka, byla jedenáctiletá zdravotně postižená polská zpěvačka Urszula Kowalska.

Tato dívenka měla loni za sebou obrovský úspěch: stala se vítězkou prestižní polské soutěže pro hendikepované zpěváky – Zaczarowana Piosenka Nadace Anny Dymné, jejíž finále se každoročně odehrává pod širým nebem na krakovském Hlavním náměstí v přímém přenosu polské televize. Urszula Kowalska zvítězila v kategorii zpěváků do 16 let.
Talentovaní zpěváci se zdravotním postižením u nás mohou jen závidět těm polským nevšední pozornost, jakou jejich soutěžím věnuje veřejnost i média. Do nejužšího finále Zaczarowanej Piosenky v Krakově se probojovalo dvanáct nejlepších zpěváků z celého Polska, finalisty festivalu Zaczarowana Piosenka hodnotila odborná porota, složená z předních osobností polské populární hudby, a čestný patronát nad festivalem převzala manželka polského prezidenta, paní Agata KornhauserDuda. Jedenáctiletá Ula Kowlaska ze Skierniewic si dobyla srdce publika a uznání poroty písničkou „Nie będę twoją laleczką“, kterou zazpívala před zcela zaplněným krakovským náměstím v duetu se zpěvačkou Natalií Przybysz a sólem „Białą armię” z repertoáru Beaty Kozidrak. „Mám z toho obrovskou radost. Stále nemohu uvěřit tomu, že jsem opravdu vyhrála, protože úroveň soutěže byla letos velmi vysoká,” svěřila se vítězka soutěže později novinářům, když si z Krakowa odvážela do rodných Skierniewic zlatou sošku „začarovaného ptáčka” a roční stipendium ve výši 24 tisíc zlotých.
Urszula Kowalská, která trpí od dětství nevyléčitelnou chorobou, navštěvuje od čtyř let hodiny zpěvu ve zdejším Centru kultury a umění a je také žákyní saxofonové třídy Státní hudební školy. Jak je vidět, ani vleklé onemocnění jí nebrání v naplňování jejích hudebních záměrů a dosahování úspěchů. Jak nám prozradila její maminka, paní Žaneta Kowalská, její Ula letos uspěla v několika dalších polských pěveckých soutěžích, ale za svůj dosud největší triumf považuje první místo na festivalu Zaczarowana Piosenka v Krakově. Přes to všechno „zůstává Ula především velmi pohodovým, veselým a usměvavým děvčátkem,” říká o své dceři paní Kowalská. Ula se velmi těšila na svou první návštěvu České republiky a na koncert Všechny barvy duhy v Ostravě, jehož dobrá pověst už pronikla i do Polska. Pořadatel koncertu, ostravský Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením, měl zase radost, že Urszula Kowalská jeho pozvání přijala a diváci se mohli těšit z jejího vystoupení.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.