Mají handicap, přesto vyrábějí krásné dřevěné budky pro ptactvo

Do projektu s názvem 2000 ptačích budek pro Kladno a okolí se pustili ve Speciální pečovatelské službě v Metě. Několik handicapovaných osob začalo vyrábět dřevěné malované či vypalované domky pro opeřence. Je možné si je zakoupit nebo pronajmout.

Kladno – Stánek s budkami naleznou o víkendu návštěvníci Sletiště v rámci Dnů města Kladna.

Myšlenka na výrobu ptačích budek se zrodila v hlavě Karla Kuchaře. „Speciální pečovatelská služba je neziskovou organizací a jako každá neziskovka se potýká s nedostatkem peněz. A protože o ně nechceme žebrat, ani vyrábět nějaké nesmyslné věci, ale prostředky si vydělat, tak jsme spojili pomoc přírodě s výrobou budek, které nabízíme za poměrně malý obnos k prodeji nebo pronájmu veřejnosti. Výtěžek pomůže financovat provoz naší organizace,“ řekl Kladenskému deníku Karel Kuchař.

Budky, z nichž každá je originál a mohou být vyzdobeny podle přání zákazníka, zatím vznikají v provizorních podmínkách garáže autora projektu v Čelechovicích. Nyní se ale nabízí šance, že by pečovatelská služba v Kladně mohla mít v Metě nevyužívané nebytové prostory. Sem by se pak výroba přesunula.

„Do výroby a zdobení budek jsou v současné chvíli zapojeni čtyři handicapovaní lidé. Sponzorsky se nám podařilo sehnat potřebné nářadí. Nepobíráme žádné dotace na zaměstnávání těchto osob. Pokud by byl o ptačí budky zájem, mohli bychom produkci rozšířit,“ poznamenal Karel Kuchař.

Velkým posunem by mohlo být chystané vytvoření e-shopu, jehož prostřednictvím by ptačí budky mohly být nabízeny po celé republice. Své produkty Speciální pečovatelská služba Kladno nabízela na výstavě pod širým nebem Kladenské dvorky a nyní to bude právě při víkendových dnech města Kladna na Sletišti.

„Pořídit si budku od nás může kdokoli, i ti, kteří nemají vlastní zahradu. Zařídíme pověšení budek například od parků, před konkrétní bytový dům nebo do lesa, kam zájemce rád chodí na procházku. Budku je možné si zakoupit nebo pronajmout.,“ doplnil Karel Kuchař.

Už se podařilo prodat přibližně 150 ptačích budek. Visí nejen v České republice, ale i v zahraničí. V zásobě jich je připravených na 400.

Speciální pečovatelská služba Kladno Zajišťuje nepřetržitou pečovatelskou pomoc občanům s tělesným postižením v jejich domácím prostředí v komplexu bezbariérových bytů v kladenské Metě. Dále zajišťuje autopřepravu zdravotně postižených osob speciálně upraveným mikrobusem.

ROBERT BOŽOVSKÝ
Kladenský deník
http://www.kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.