Petr Mašek chce zdolat himalájskou horu Cho-Oyu. Tentokrát se slepým horolezcem

V polovině června boleslavský horolezec Petr Mašek s Lukášem Krejčím a Radkem Jarošem vystoupali na aljašský vrchol Denali. Nyní už chystají další výpravu.

Mladá Boleslav – Úterý 6. září, tedy přibližně za měsíc, nasedne horolezec Petr Mašek do letadla a odcestuje na další expedici. Tentokrát do Himalájí. Ovšem, nebude sám. Je součástí dvanáctičlenné výpravy, která se pokusí vystoupat na šestou nejvyšší horu světa, jíž je Cho Oyu ležící ve výšce 8201 metrů nad mořem.

I když podle horolezců nepatří k těm nejobtížnějším himalájským vrcholům, přesto musí být dobře připraveni. Pro všechny to i přesto bude velká výzva. Součástí expedice totiž bude nevidomý horolezec Honza Říha.

„Cílem je dosáhnout vrcholu bez pomoci výškových nosičů a užití kyslíkových přístrojů. Ty budeme mít pro jistotu v základním či některém výškovém táboře pro případ, že by některého člena postihly zdravotní problémy,“ řekl Petr „Miska“ Mašek.

Vedoucím expedice je Honza Trávníček, který se s horským vůdcem Davidem Knillem už delší dobu věnuje provázení nevidomého Honzy Říhy na všechny vrcholy. „Honza je zkušeným Horolezcem, který má za sebou řadu výstupů na různé hory. Navíc skoro celá expedice se chce ještě před odletem aklimatizovat na alpském masivu Monte Rosa, který se nachází na rozhraní Švýcarska a Itálie,“ vysvětlil Petr Mašek, který s Lukášem Krejčím a Radkem Jarošem letos úspěšně vystoupal na nejvyšší horu Severní Ameriky Denali.

Se skupinou poletí i další horolezci, například přítelkyně Honzy Trávníčka Mirka Jirková, Petr Uher, Martin Havlena a nebude chybět ani reportérka Českého rozhlasu Lucie Výborná.

Expedice odletí v září a podle plánu by se měla vrátit 16. října.

LUCIE RŮŽKOVÁ
Boleslavský deník
http://www.boleslavsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.