Sportiáda propojuje světy zdravých a hendikepovaných

ilustrační foto: sevenbates sxc.hu

Na děti ze školy Svítání a příměstských táborů čeká nabitý pětidenní sportovní program. Sedmý ročník Letní sportiády začal včera dopoledne u pódia vedle Tyršových sadů. Sportiádu už tradičně pořádá Základní a Praktická škola Svítání.

Pardubice – „Jde o prázdninové sportovní setkání, nabízející letní sportovní aktivity dětem se zdravotním postižením i jejich zdravým vrstevníkům. Tato akce propojuje světy, které se běžně nesetkávají. Děti se učí přijímat své rozdílné schopnosti a vzájemně se podporovat,“ vysvětlila cíl každoroční akce mluvčí Svítání Lucie Nermuťová.

„Hendikep patří k životu. Někdo je takový a někdo jiný a musí se to tak brát. Nikdo by neměl být na základě hendikepu oddělován od ostatních. Je potřeba podporovat všechny, aby se mohli zapojit do společnosti,“ vyjádřila se pardubická hokejová legenda Vladimír Martinec.

SKOK DO RIA

Letos je sportiáda propojená s olympiádou a také pardubickým olympijským parkem.

Asistentky a učitelky zahájily pětidenní akci tanečním vystoupením v rytmu samby. Poté následoval závod ve speciálním pětiboji.

Pět týmů, které se skládaly ze zdravých i hendikepovaných členů, představovalo pět kontinentů. Soutěžili v pěti disciplínách. Nejdříve na slepé mapě hledali metropoli Brazílie a dějiště letošních olympijských her. Ze tří národních hymen měli vybrat právě tu brazilskou. Poté se tým podílel na oblékání jednoho z členů do obleku inspirovaného tanečnicemi samby. Následoval slalomový běh s vozíčkářem. Nakonec si v limitu dvou minut měli všichni členové týmu sundat kovové předměty, aby mohli projít pomyslným letištním bezpečnostním rámem.

KUŽELKY I KIN-BALL

Letní sportiáda bude pro školu Svítání trvat až do pátku 12. srpna. Včera si děti mohly projít stanoviště olympijského parku v přímé blízkosti Tyršových sadů.

„Dnes jsou na programu kuželky ve škole Svítání v Pardubičkách, ve středu vodácký den v parku Na Špici. Ve čtvrtek budeme ve škole v Pardubičkách hrát kin-ball a v pátek celý program zakončí hledání olympijského pokladu,“ přiblížila následující dny mluvčí Svítání Lucie Nermuťová.

Toho se budou účastnit děti z prázdninové družiny Svítání a děti z příměstských táborů.

Pardubický deník
http://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.