Sofinka má nový vozíček, pomohl Kabelkový veletrh

Rodina Větrovcova z Blovic má dvě malé holčičky, obě jsou postižené, mladší Sofinka těžce. Právě pro ni byl vyroben speciální vozíček, na který pomohl našetřit Kabelkový veletrh, jejž pořádal Deník. Nové zařízení bylo dívence předáno ve Zruči ve firmě Otto Bock, která vozíček sestrojila.

Plzeň – Starší holčička Sárinka měla po příchodu na svět pupeční šňůru omotanou kolem krku a nejevila známky života. Diagnóza se jevila velmi krutě, nakonec byl sedmileté dívence diagnostikován těžký periferní hypotomický syndrom. Dnes chodí Sárinka do školky a dělá velké pokroky.

Rodiče prošli genetickými testy, na kterých se nic neprokázalo, a tak maminka Juliana zanedlouho otěhotněla znovu. Ještě po narození Sofinky se zdálo všechno v pořádku, po šestinedělí se však potvrdila hypotomie. Následně onemocněla zápalem plic, její stav se výrazně zhoršil, a tak byla uvedena do umělého spánku. „V současné době má téměř pětiletá Sofinka tracheostomii, peg do žaludku a fundoplikaci žaludku,“ popisuje diagnózu maminka Juliana.

Doposud bylo pro rodinu velmi složité malou Sofinku přemisťovat, právě k velkému usnadnění měl pomoci elektrický vozíček s velmi speciálním příslušenstvím. Tomu však odpovídala i jeho cena, která činila bezmála 400 tisíc korun. To si rodina Větrovcova nemohla dovolit, proto se Deník rozhodl pomoci a uspořádal Kabelkový veletrh. Každý mohl do redakce přinést svůj oblíbený kousek a následně se kabelky v polovině června prodávaly. Veletrh vynesl 234 tisíc korun, což k pořízení elektrického vozíčku výrazně přispělo.

Dívenka se s vozíčkem naučila pohybovat velmi rychle a bylo na ní vidět, že má z dárku velkou radost, stejně jako zbytek rodiny.

Kromě snadnějšího pohybu umožní nové zařízení rodině trávit více času mimo domov. „Doposud jsme museli vždy po dvou hodinách domů kvůli plicnímu ventilátoru nebo s sebou vozit náhradní baterii, která váží asi deset kilo. Nový vozíček bude plicní ventilátor průběžně dobíjet,“ pochvaluje si maminka Juliana.

Dívenka teď může ve vozíčku zůstat i při jízdě v autě. „Sofinku to posune dál,“ říká dojatě tatínek Radek.

ANDREA PÁNKOVÁ
Domažlický deník
http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.