V aktivačním centru se Janča cítí šťastná

Jednadvacetiletá Jana Janáčková miluje hudbu. Za sebou má koncert v evangelickém kostele i účast na pěvecké soutěži v Olomouci. I přes svůj handicap má záliby jako jako každá mladá dívka – sleduje dění okolo, učí se anglicky a tráví čas na sociálních sítích.

PŘEROV – Start do života neměla Janča růžový. Narodila se předčasně, v jednatřicátém týdnu těhotenství. Je nevidomá, rozeznává světlo a tmu, má omezenou jemnou motoriku. Dětství prožila v Luboměři pod Strážnou, z praktických důvodů se rodina později přestěhovala do Přerova. „Nastoupila do přerovské základní školy Mateřídouška, první rok jsme denně dojížděli, to se ale nedalo zvládnout,“ vzpomíná maminka Janči, osmačtyřicetiletá Jana Janáčková.

Šestým rokem navštěvuje Janča aktivační centrum Jsme tady v Přerově, kde se jí podle maminky daří. „Je veselá, vtipná a lačná po informacích. S asistentkami si předčítají, co se kde děje, sdělují si informace o zdravé výživě. Janča má dobrého pamatováka, lepšího než já. Kolikrát mi musí věci připomínat,“ zmiňuje s úsměvem. Běžný den musí u nich doma začít hudbou. „Ráno vstane, pustí si rádio a rozhýbe se. Posnídáme a jdeme do centra, kde se věnují různým aktivitám. Každý má individuální plán, například procvičují Braillovo písmo, angličtinu a překládají písničky,“ vypráví Jana Janáčková.

Díky centru „Jsme tady“ se dcera podle ní zklidnila. „Je tady šťastná a spokojená. Z přestěhování jsme měli strach, s manželem jsme oba z vesnice a neuměla jsem si představit život ve městě. Je to ale pohodlnější, blízko jsou lékaři, vzdělání nebo kulturní možnosti,“ říká Jana Janáčková, která v domácnosti vychovává další dvě děti.

Mezi oblíbené činnosti její dcery patří bezpochyby počítač. Díky speciální klávesnici a počítači se zvukovým výstupem může být každý den on-line. „V centru se stále něčemu učí – s asistentkou hraje na keyboard, když má náladu tak si i doma zahraje a k tomu zazpívá. Má také ráda, když speciální pedagog Jiří Stojaník hraje na klávesy a všichni společně zpívají,“ dodává.

Janča žije naplno, s rodinou doufá, že jednoho dne výzkum pokročí natolik, že by mohla lépe vidět. „Když se narodila, hledala jsem různé bylinky, které bych jí dávala, aby se zrak zlepšil. Čekala jsem, že zdravotnictví půjde dopředu a budou takové zákroky možné. Stále doufám, že se třeba jednou výzkum posune. Pomohlo by to mnoha lidem,“ uzavírá sympatická žena.

Kabelkový veletrh deníku pomáhá

Pomoct můžete i vy. Kabelkový veletrh se uskuteční ve středu 12. října v malém sále Městského domu v Přerově. Přerovský a hranický deník jej pořádá ve spolupráci s Dobrým místem pro život a výtěžek z akce poputuje na potřeby centra denních služeb Jsme tady, konkrétně na zaplacení takzvaného Motrenu. Přístroj pomáhá v procvičování horních i dolních končetin a klientům nahrazuje aktivní pohyb. Zařízení je vybaveno počítačem, díky kterému si každý individuálně nastaví rychlost či zátěž.

Přerovský a Hranický deník
http://www.prerovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.