Inkluze začala. Z praktických škol jsou nově základní

ilustrační foto: Flickr.com

Z mapy škol ve Zlínském kraji zmizelo všech 21 praktických škol. Aby vyhověli novému zákonu, schválili zastupitelé přejmenování jednotlivých zařízení z praktických na základní školy.

ZLÍNSKÝ KRAJ „Museli jsme to udělat, aby zůstalo zajištěné jejich financování,“ komentoval krok krajský radní odpovědný za školství Petr Navrátil.

Fakticky tak začala inkluze neboli zapojení dětí s lehkým mentálním postižením mezi zdravé vrstevníky. Rodiče ani žáci však od září změnu reálně nepostřehnou, přesuny dětí z jednoho typu škol do druhého se konat nebudou.

Změna se navíc týká jen žáků na prvním stupni, starší děti dokončí základní vzdělání podle starých pravidel. Stejně tak se inkluze nedotkne ani dětí s těžším typem postižení. V tuto chvíli řeší ředitelé praktických škol několik zásadních otázek. Třeba jak své žáky učit angličtinu, která je pro ně nově povinná od 3. třídy.

„Neuměla jsem si to představit, proto jsem teď absolvovala odborný kurz,“ potvrdila ředitelka Základní školy Komenského v Otrokovicích Pavlína Frdlíková.

Do školy smí přijmout jen dítě s přesně specifikovaným postižením, což zaručuje zřizovací listina. Zdravé dítě se do ní nedostane.

Další věcí, kterou škola řeší, je počet hodin pracovních činností. Praktické školy totiž rozvíjejí manuální zručnost svých žáků na školní zahradě, ve cvičné kuchyni nebo v šicí či truhlářské dílně.

„Jsou pro děti velmi důležité a naštěstí o ně nemusejí přijít. Máme vyučovací hodiny, o kterých může škola rozhodnout sama, a my je použijeme právě na tyto předměty,“ vysvětlila Frdlíková.

Naprostá většina běžných základních škol ale dílny vůbec nemá. Jak by výuku zajistily, není jasné. V nejbližší době to však nejspíš nebudou muset řešit.

„Nemáme žádné signály, že by rodiče plánovali převádět své děti z bývalých praktických do běžných základních škol,“ uvedl Navrátil.

Petra Procházková
Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.