Končí mi dočasná pracovní neschopnost. Co mám dělat?

Dotaz:
V srpnu letošního roku mi končí „dočasná pracovní neschopnost“. Požádala jsem si o prodloužení podpůrčí doby, tato mi však byla zamítnuta, takže koncem srpna bych měla nastoupit do zaměstnání. Podpůrčí doba mi byla zamítnuta i přesto, že v říjnu ( dva měsíce po plánovaném návratu do zaměstnání ) se mám podrobit reoperaci páteře, což znamená další téměř rok pracovní neschopnosti, na kterou již nemám nárok. Resp. nemám nárok na vyplácení nemocenských dávek. Vzhledem k tomu, že žiji sama a nemám žádné úspory jsem se dostala do velmi tíživé situace. Prosím o radu, zda mám nějaké možnosti, jak tuto situaci (kromě odvolání či podání námitky proti rozhodnutí ČSSZ – rozhodnutí ovšem může být potvrzeno ) řešit.

Odpověď:
Ve Vašem případě je asi nejrozumnější, když si zažádáte o invalidní důchod. Pokud je totiž dlouhodobě snížena Vaše schopnost vykonávat výdělečnou činnost, mohl by Vám být přiznán. Zažádat si o něj můžete také na ČSSZ. Celý proces posuzování o nároku na ID Však může trvat několik měsíců, dá se tedy říci, že do konce srpna Vám pravděpodobně nebude přiznán.
Mezi další příspěvky, na které byste mohla mít nárok, patří příspěvek na péči. O ten si můžete zažádat na své pobočce Úřadu práce.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.