Všichni byli na jedné lodi

ilustrační foto: Honza Soukup / Flickr.com

Na náměstí v Klatovech poznávali v pátek zdraví lidé, především děti, svět handicapovaných. Tuto možnost měli v rámci akce Na jedné lodi, která se v Klatovech konala již popáté.

Klatovy – „Cílem akce je přiblížit všem svět lidí s handicapem. Svět těch, kteří mají život o něco složitější, ale umějí si s tím poradit. Během celého odpoledne se prezentovaly různé organizace, které ukazovaly, jak se žije s kterým handicapem. Akce se konala v rámci projektu Zdravé město,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu klatovské radnice Alena Kunešová. Během dne se představily například ZŠ Masarykova, ZŠ a MŠ Hálkova, Dětský domov se školou Měcholupy, Dance Stars při DDM Klatovy, Domov pro osoby se zdravotním postižením Bystřice nad Úhlavou či taneční oddělení při ZUŠ Klatovy. Vrcholem byl koncert Jaroslava Uhlíře.

Po náměstí byla rozmístěna různá stanoviště, kde děti zkoušely hmat, čich, ale také jízdu na vozíčku, o což byl velký zájem. Ovládat vozík je učil Lukáš Kroupa, který je sám na vozíku. „Tahle akce je super. Myslím, že pro děti i pro lidi, kteří se zde mohou prezentovat. Mohou se zde potkat lidé s handicapem i bez něj,“ řekl Kroupa.

Podle něj jsou tyto akce dobré v tom, že lidé počítají s tím, že se na nich potkají s postiženými lidmi, a nepřehlíží je. „Když mě děti vidí, nemají ostych, je s nimi lepší komunikace. Kdybych jel po ulici, neoslovily by mě. Ale protože si chtějí vyzkoušet jízdu, tak za mnou samy přijdou,“ podotkl Kroupa a dodal, že mu hodně dětí řeklo, že by vozík chtělo domů. Jedním z nich byl i devítiletý Václav Babka. „Vozík bych chtěl, ale jen si na něm zajezdit. Nechtěl bych mít nějaký úraz, abych se nemohl hýbat a byl na něm pořád,“ přiznal Václav.

Akce se podle organizátorů podařila. „Jsme moc rádi, že se akce Na jedné lodi stala tradicí, na kterou se všichni nejen těší, ale která přináší všem zúčastněným i obrovskou zkušenost, zážitky, ale i chvíle pokory a sounáležitosti,“ dodala na závěr Kunešová.

DANIELA LOUDOVÁ
Klatovský deník
http://klatovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.