Auto už slouží. Ale mamince

foto: Flickr.com

Celkový triumf v seriálu dálkových běhů na lyžích FIS Marathon Cup vynesl Petru Novákovi nejen titul Sportovec Karlovarského kraje za rok 2015, ale také parádní cenu – zbrusu nové auto od společnosti Algon Plus – Auto. Prohánět se v něm olympionika ze Soči na trase mezi Božím Darem a Karlovými Vary však stěží uvidíte.

Auto s nápisem Sportovec Karlovarského kraje už sice slouží, po Ostrově a okolí se v něm už ale vozí Lenka Malečková se synem Martinem.

Jak k tomu došlo?

„To je tak krásná cena. Bylo by mi líto, kdyby mi tady jen tak postávala.“ Odpočatý, po dovolené a už na tréninku v sedle kola Petr Novák přemítal, jak s výhrou naložit. „Vždyť všichni z rodiny už to své mají,“ počítal. Jak dál s cenou naložit, v tom jej však rodina inspirovala také. „Některé maminky to v životě nemají jednoduché.“ A rozhodl se. „Věnuju auto někomu, kdo si ho nemůže dovolit a v jeho situaci by mu ulehčilo.“

Jenže najít někoho vhodného, to nebylo až tak jednoduché, jak si sám původně představoval. „Rozdíl je nové auto chtít a skutečně ho potřebovat,“ vysvětloval sám sobě o pár dní později, proč se ještě pro někoho nerozhodl.

V hlavě mu uzrála konkrétní představa, koho by rád obdaroval, s tou ale u charitativních spolků neuspěl. A tak se obrátil přímo na lidi – přes sociální sítě. „Tady to zafungovalo opravdu masově,“ vzpomíná s úsměvem. Za pouhých pět dní výzvu vidělo na sto tisíc lidí. A také se jich začalo hojně hlásit. Kritéria však měl Petr Novák pevně daná: maminka samoživitelka s hendikepovaným dítětem a navíc místní.

Za chvilku měl jasno. Ještě dřív, než se Lenka Malečková dozvěděla, že má nějaké auto vůbec dostat. „Vyřizovala to za ní kamarádka, takže na mě při seznámení paní Lenka nejdřív koukala, že si z ní dělám legraci, proč by jí dal někdo jen tak auto. Pak jsme to spolu ale probrali a já jsem moc rád, že auto je teď v dobrých rukách.“

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.