Lidé v Bystrém si alespoň na chvíli vyzkoušeli život „v cizí kůži“

ilustrační foto: sevenbates sxc.hu

V domově na zámku Bystré započal v říjnu loňského roku projekt „Den v cizí kůži“. Jeho cílem bylo nejen vzájemné setkávání sousedů žijících a pracujících v Bystrém, ale také poznávání vzájemné odlišnosti a schopnosti empatie k druhým.

Bystré – V tomto smyslu se v domově uskutečnilo setkání, při kterém si žáci Základní školy Bystré, obyvatelé domova i další zájemci vyzkoušeli, jak se pomocí elektrického a mechanického vozíku pohybují imobilní lidé a jak okolní svět „oťukávají“ nevidomí. Měli možnost vcítit se do kůže člověka s omezeným rozumovým a smyslovým vnímáním či seniora.

Populární formou si mládež mohla na řadě úkolů vyzkoušet vnímání mentálně postiženého člověka. Čekalo na ně kreslení přes zrcadlo, vyhledávání předmětů jen podle hmatu, koordinace více osob při pokládání dlouhé tyče a mnohé další.

Do Bystrého zavítala také canisterapeutka Yvonne Okáčová s canisterapeutickými psy. Na pozvání přijely pedagožky ze Střední školy, základní školy a mateřské školy pro zrakově postižené v Brně Lada Márkusová a Petra Červinková. Pocity slabozrakých a nevidomých si díky nim mohla mládež vyzkoušet na nádvoří zámku.

S klapkami na očích a bílou holí v ruce zkoušeli účastníci projektu chůzi a orientaci v terénu. Chůze po rovině i okolo lip dala pěkně zabrat. Obě pedagožky seznámily děti s očními vadami a informovaly o pomůckách, které takto nemocným mohou usnadnit život. Přivezly také Pichtův psací stroj a ukázaly, jak vypadá Brailovo písmo. Děti si mohly psaní na stroji vyzkoušet.

Pocit imobility, nutnost spolehnout se při přesunech jen na svůj vozík, si mohli účastníci projektu vyzkoušet pomocí klasického i elektrického vozíku. Při slalomu mezi kužely možná mnozí poopravili své představy o jeho snadné obsluze. Pro zájemce byl k vyzkoušení i simulátor stáří, na kterém si mohli vyzkoušet, jak se žije babičce a dědečkovi.

V květnu se Bysterští vydali do Brna. Jejich kroky zamířili do Sálu Břetislava Bakaly na tradiční festival nevidomých a slabozrakých: „Tmavomodrý festival“. Díky němu si mohli poslechnout šikovné muzikanty z různých částí České republiky i ze zahraničí, například z Polska či Litvy. Posluchači během koncertu slyšeli písně různých žánrů od lidovek, přes skladby Jaroslava Ježka, Michala Davida, Petra Jandy až po Franka Sinatru a mnohých dalších.

Tmavomodrý svět nevidomých pomáhají zlepšovat kompenzační pomůcky. Výstavka těch nejnovějších byla připravena v předsálí Sálu Břetislava Bakaly. Starší, historické pomůcky si Bysterští mohli prohlédnout v Technickém muzeu v Brně v expozici nazvané „Kultura nevidomých“. Projekt zaměřený na vzájemné poznávání a posilování sousedských vztahů skončil 28. května. Ke konci máje se slaví mezinárodní Svátek sousedů. V Bystrém jsme si jej připomněli sportovně při Dni sousedů. Projekt „Den v cizí kůži“ podpořila Poštovní spořitelna prostřednictvím Nadace Via.

Vlasta Machatová
Svitavský deník
http://svitavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.