U Lipna soutěží záchranářští kynologové ve třech kategoriích

photo on stock.xchng

Postupy při záchraně lidí zavalených zemětřesením, sesuvem půdy nebo při pátrání po zmizelých osobách simulují mezinárodní závody záchranářů se psy, které dnes začaly v Přední Výtoni na Českokrumlovsku. Třídenního podniku Intercup Humanity se účastní pět desítek záchranářských kynologů.

photo on stock.xchng

Ti nejlepší se kvalifikují na mistrovství světa. Utkají se v kategoriích vyhledávání podle stop, pátrání v sutinách a pátrání v otevřeném prostoru. to řekla jedna z organizátorek Kateřina Bezděková z Jihočeské záchranné brigády kynologů.

„Královskou disciplínou je stopování. Ale divácky nejatraktivnější bývá pátrání v sutinách,“ uvedla. Každý záchranář pracuje maximálně se dvěma psy. Rozhodčí hodnotí to, jak se zvířata dokážou orientovat v prostředí a vypátrat hledanou osobu, uvedla Bezděková.

Závodu se účastní i kynologové ze zahraničí. Na světový šampionát si zajistí postup jen vítězové jednotlivých kategorií. Kynologové pracují s různými plemeny psů. „Neexistuje jedno ideální. Dřív se hodně využívali boxeři, nyní jsou více v kurzu belgičtí ovčáci,“ řekla Bezděková.

Podle ní nezáleží tolik na plemenu psa. Důležitější jsou vrozené schopnosti. Samotný výcvik trvá zhruba tři roky. Za tu dobu se může pes vypracovat na špičkovou úroveň. „Ta závodní kariéra trvá tak do deseti let. Potom většinou pejsek odchází do důchodu,“ uvedla.

Čeští kynologové v posledních měsících pracovali většinou při různých neštěstích na území Česka. V minulosti pomáhali i v cizině, například při zásazích po zemětřesení v Turecku, Tchaj-wanu nebo v Indii.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.