Brazílie šíření viru zika na olympiádě nepředpokládá

foto: Flickr.com

Místní organizační výbor letních olympijských her v brazilském Riu de Janeiro během sportovních zkoušek nezaznamenal jediný případ nákazy virem zika mezi 17.000 atlety, dobrovolníky a přípravným personálem. Za týden se kvůli viru opět sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), aby svůj pohled na situaci znovu vyhodnotil.

 

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že nové vědecké odhady považují riziko nákazy mezi očekávaným půl milionem sportovců a fanoušků, kteří do Brazílie na hry zamíří, za velmi nízké.

Krizový výbor, který je složen z nezávislých odborníků, na své únorové schůzce kvůli viru zika vyhlásil celosvětový stav nouze, což WHO naposledy učinila v roce 2014 kvůli ebole. Mluvčí WHO Christian Lindmeier dnes řekl, že příští úterý výbor prověří nové důkazy, a to i v souvislosti s olympiádou, a velmi pravděpodobně přehodnotí svá cestovní doporučení.

Někteří odborníci kvůli viru vyzvali k odkladu či k přemístění olympijských her. Jistá výzkumná skupina ze Sao Paula ale ve svém aktuálním odhadu předpokládá, že se během her nakazí zikou nejvíce 15 zahraničních návštěvníků. Tento odhad odpovídá dubnovým závěrům jiné skupiny vědců z univerzity v Sao Paulu, kteří očekávají maximálně 16 případů. Ani jedna ze studií ale nevyhodnocuje případné dopady návratu nakaženého do vlasti, na což mnozí kritici upozorňují.

Příznivý vývoj očekává i brazilský ministr sportu Leonardo Picciani, podle kterého se nevyskytnou takřka žádné případy nákazy. „Uspořádali jsme v Riu 43 zkušebních akcí se 7000 atlety a nezaznamenali jsme jediný případ ziky či horečky dengue,“ řekl v rozhovoru s BBC. Uvedl také, že situace s nákazou se rychle zlepšuje. „V dubnu jsme měli 4300 případů, v květnu to bylo 700 případů a v červnu a červenci čekáme další výrazné snížení, v srpnu se již velmi přiblížíme k nule,“ dodal. Picciani také sportovcům a návštěvníkům vzkázal, že se nemusejí bát, neboť Rio a Brazílie jsou připravené.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.