I voda může léčit

photo : stock.xchng

Zapomeňte na únavu, bolest hlavy a pálení žáhy Některým zdravotním problémům se dá předejít i tak, že se pořádně napijete

Voda pro nás není jen životně důležitá, ale často je také tou nejlepší medicínou. Její léčivá síla ve formě lázní, inhalací či Kneippových kúr se po staletí využívá proti mnohým potížím. Ale věděli jste, že voda může pomoci i u následujících potíží?

Zlepšuje koncentraci

Zapomnětlivost, ztráta orientace, potíže s koncentrací a zmatenost u starších lidí rychle vede k diagnóze stařecká demence. Přitom se často může jednat jen o dehydrataci! Ta totiž narušuje přenosy v mozku.
Porucha zase zmizí, jakmile se hladina tekutin upraví. Vypijte během hodiny jeden až dva litry vody a stav se normalizuje.

Posiluje obranyschopnost

Voda chrání sliznice dýchacích cest před vysušením. Díky tomu mohou být viry a bakterie rychle a bezpečně odvedeny pryč z těla. I noví vetřelci to mají těžké, pokud jsou sliznice neporušené. Lékaři proto doporučují nejen při nachlazení, ale i jako prevenci dostatečně pít.

Snižuje vysoký krevní tlak

Když je krev příliš hustá, srdce musí bušit silněji, aby dostatečně zásobilo všechny orgány. Denně tedy vypijte nejméně 1,5 l vody. Krev bude více zředěná a bude proudit snáze. Rytmus srdce se zpomalí, jedním úderem vypudí do těla více krve a tlak klesne.

Chrání před vyčerpáním

Když málo pijeme, krev houstne. Orgány a svaly jsou pak hůře zásobovány kyslíkem, což způsobí rychlé vyčerpání. Pitná voda vás vyléčí během několika minut. Vypijte velkou sklenici – a to proudění krve zase zrychlí. Do buněk se tak dostane více kyslíku a tělo získá novou energii.

Pomáhá při bolestech zad

Voda je přírodní lék i proti bolení zad, zejména při problémech s ploténkami. Těla obratlů mají totiž ve svém jádru tekutinu. Když dostatečně pijeme, jejich zásobníky jsou naplněné, a riziko vyhřeznutí ploténky je díky tomu výrazně nižší.

Hasí pálení žáhy

Pro ochranu žaludku před pálením žáhy, zánětem žaludeční sliznice nebo žaludečním vředem je důležitá nejen vyvážená strava, ale také dostatek tekutin. Jak nedávno vyplynulo z výsledků jedné studie, riziko pálení žáhy je výrazně vyšší, když postižení pijí příliš málo vody.

Zastavuje ubývání kostní hmoty

V četných lék a ř ských studiích bylo doloženo, že už jeden litr minerálky s obsahem vápníku (250 mg/l) denně omladí kosti až o sedm let. Navíc tím pomáhá předcházet nebezpečné osteoporóze.

Pomáhá při akutní bolesti hlavy

Příčinou bolení hlavy často bývá nedostatečné zásobování živinami a kyslíkem. Voda je pro tělo mimo jiné důležitý transportní prostředek – přijetím vody se tedy zlepší zásobování organismu a bolest ustoupí. Často stačí vypít jeden litr, aby bolest hlavy do jedné až tří hodin odin zmizela.

Malý vodní lexikon ikon

Voda z vodovodu je zdravá a podle testu sdružení spotřebitelů dokonce lepší než balená. Pitná voda v českých kohoutcích patří dokonce mezi nejkvalitnější v Evropě. Sycená oxidem uhličitým je sice stejně zdravá jako nesycená, není ale vhodná pro lidi se žaludečními problémy.

Claudia

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.