Web poskytuje informace na videích ve znakové řeči

Neslyšícím lidem umožní projekt komunity Deaf Friendly získat ve srozumitelné podobě informace o nabídce zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění, preventivních programech či platbách zdravotního pojištění. Kateřina Pešková za komunitu Deaf Friendly novinářům řekla, že ze sedmi zdravotních pojišťoven oslovili jako první Oborovou zdravotní pojišťovnu (OZP) s návrhem na úpravu jejích stránek pro potřeby neslyšících.

Informace jsou ve znakové řeči v krátkých videích.

„Webové stránky v češtině vnímají neslyšící stejně, jako bychom je my slyšící museli číst například v angličtině, kterou se sice učíme, ale nikdy pro nás nebude tak snadné v ní číst, jako když čteme v naší mateřštině,“ vysvětlil ředitel třetí největší zaměstnanecké pojišťovny Radovan Kouřil. Pro lidi neslyšící od narození je mateřským jazykem znaková řeč, češtině se učí na jejím základě jako každý další cizí jazyk.

Mluvčí OZP Mario Böhme uvedl, že texty jsou na videích v českém znakovém jazyce. Aby webové stránky nebyly zatěžovány tím, že jejich obsahem budou videa, vzniklo internetové rozšíření, které si člověk stáhne z veřejného zdroje a nainstaluje do počítače. „Natočili jsme zatím asi 20 základních videí, která pokrývají nejdůležitější oblasti, jako pojištění, platby pojistného, asistenční služba či prevence. Vše je už k dispozici ke stažení na www.deaffriendly.cz/deaf-friendly-prohlizec,“ uvedl.

Pešková doplnila, že komunita chtěla, než osloví ostatní zdravotní pojišťovny, mít ucelené přeložené stránky. „Teď vedle nápadu máme i ukázku něčeho hotového, co funguje. V příštích měsících nabídneme projekt i ostatním pojišťovnám,“ řekla.

Když nyní přijde neslyšící na přepážku, komunikace je složitá, protože zaměstnanci nejsou pro znakový jazyk vyškolení. Böhme uvedl, že ve spolupráci s komunitou neslyšících budou školit lidi na přepážkách v komunikaci s klientem, který potřebuje běžnou službu, jako je například změna jména, adresy nebo platby pojistného. Složitější agendu vyřizují neslyšící za pomoci svých průvodců.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna se snaží vyjít na svém webu vstříc především klientům, kteří jsou nevidomí nebo slabozrací a čtení je pro ně opravdu zásadní problém. Pro komunikaci s neslyšícími klienty má speciálně vyškolené operátorky,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Mluvčí největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková ČTK řekla se hendikepovaným klientům se na pobočkách dostane individuální péče. „Někdy přijdou s tlumočníkem, někdy bez něj, ale vždy všechny potřebné záležitosti úspěšně vyřídíme,“ řekla.

Mluvčí druhé největší zaměstnanecké České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová ČTK řekla, že o zpřístupnění webu neslyšícím zatím neuvažovali. „Komunikaci s nimi zajišťujeme prostřednictvím našeho online chatu, kde odpovíme ihned, a písemných dotazů, které mohou položit na našich webových stránkách,“ řekla.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.