Mám 3. st. Invalidity. Mám nárok na průkaz ZTP?

Dotaz:
Chtěla bych vědět, zda mám nárok na průkaz ZTP. Dostala jsem III. st. invalidity s následujícími diagnózami:
Úzkostně depresivní porucha, chron.astma bronchiale II.-III.st. VAS LS a C páteře, EEHL et EEHM I.dx., Pedes transverzoplani, osteoartroza rukou, rhir¨zatroza bilat. hallux rigidus I.dx.Sy KT bilat. Coxartroza bilat,gonartrzoza I.-II.st, hypertenze, stressová inkontinence. Prosím o vyjádření a zprávu, v případě, že na průkaz ZTP mám nárok, kam se obrátit a co k tomu vše potřebuji?

Odpověď:
O tom, zda máte nárok na průkaz ZTP rozhoduje Lékařská posudková služba ČSSZ a to na základě Vaší zdravotní dokumentace, kterou jí dodá Váš ošetřující lékař.
O průkaz ZTP si můžete zažádat na své pobočce Úřadu práce. Ten následně předá celé řízení LPS ČSSZ. Po nějaké době Vás LPS obešle dopisem, ve kterém Vás vyzve k návštěvě Vašeho ošetřujícího lékaře, kterého jste uvedla na žádosti. Je dobré, když svému lékaři na vyšetření donesete také nějaké aktuální doplňující lékařské zprávy od dalších odborných lékařů. Váš lékař totiž může tyto zprávy přidat k dokumentaci, kterou zašle LPS ČSSZ.
Může se následně stát, že si Vás LPS pozve k osobnímu jednání, avšak tento postup je dnes už méně častý. Poté, co LPS rozhodne, bude Vám rozhodnutí zasláno znovu z Úřadu práce.
Toto je tedy standardní postup, není úplně jednoduchý a z toho důvodu mnohdy trvá několik měsíců.
Není možné s jistotou tvrdit, zda máte nárok na průkaz ZTP, ale pro lepší představu přikládám zdravotní indikace, na základě kterých LPS ČSSZ o nároku na průkaz rozhoduje:

2. Za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace na úrovni těžkého funkčního postižení (průkaz ZTP) pohyblivosti a orientace lze považovat tyto zdravotní stavy:
a) anatomická ztráta dolní končetiny v kolenním kloubu nebo výše, exteriérový uživatel protézy,
b) anatomická ztráta dolních končetin v nártech nebo v nártu a bérci,
c) funkční ztráta dolní končetiny se ztrátou opěrné funkce,
d) anatomická ztráta dolní a horní končetiny v úrovni bérce a předloktí,
e) anatomická ztráta horních končetin v úrovni předloktí,
f) těžké omezení funkce dvou končetin,
g) postižení pánve provázené těžkými parézami dolních končetin nebo závažnou nestabilitou pánevního prstence,
h) postižení páteře provázené těžkými parézami končetin nebo ztuhnutím tří úseků páteře nebo závažné deformity páteře s omezením exkurzí hrudníku,
i) těžké postižení pohyblivosti a celkové výkonnosti již při lehkém zatížení při interních a onkologických postiženích,
j) celková ztráta sluchu podle Fowlera 85% a více s neschopností slyšet zvuky a rozumět řeči i přes nejlepší korekci (oboustranná praktická nebo úplná hluchota) u osoby starší 18 let věku,
k) kombinované postižení sluchu a zraku (hluchoslepota) funkčně v rozsahu oboustranné středně těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu podle Fowlera 40 až 65%, a oboustranné silné slabozrakosti, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí na lepším oku, kdy maximum je menší než 6/60 a minimum rovné nebo lepší než 3/60, nebo oboustranné koncentrické zúžení zorného pole v rozsahu 30 až 10 stupňů, i když centrální ostrost není postižena,
l) oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60,
m) psychické postižení s často se opakujícími závažnými poruchami komunikace a orientace v exteriéru včetně středně funkčního typu autismu,
n) neurodegenerativní postižení s mnohočetnými hybnými komplikacemi typu rigidity, hypokinézy, tremoru, ataxie, mimovolných pohybů.

Jiří Marek
invArena

7 komentářů

  1. Dobrý den,je mi 60 let a mám druhý stupeň invaliditi,čekám na poeraci kyčle,měl bych možnost získaz průkaz ZTP,děkuji Fiala.

  2. v ostravě například prý mají na posudkové komisi jen 3 lékaře míto 7.prý jim to nikdo nechce dělat za ty peníze.moje žádost o posouzení byla klasicky na ÚP zamítnuta a na posudkové komisi bych se asi posouzení hned tak nedostal kdybych nepodal stížnost na ochránce práv do brna.až na jeho zásah jsem dostal termín na začátek dubna.dle sdělení sekretářky když jsem se v únoru dotazoval na pravděpodobný termím posouzení mé kauzy, tak odpověděla že teď probírají případy z června!!!je to normální? jsem teda zvědav jak dopadnu.jsem rozhodnut podat i soudní žalobu.

  3. mam třeti stpěn invalidyty mam narok na pomoc opravu auta napřiklad koupi letnich pneu a labdosonda mam ztp děkuji jsou to vydaje oprav vozidla .

  4. Dobrý den.Jsem astmatik z uznání 3 stupně.Jsem v plném invalidním důchodu.Měl bych nárok na ZTP. Děkuji za odpověd. Marek Petr Vimperk

    • Dobrý den.Jsem astmatik auznání3stupně.Je mi 62 let.Měl bych nárok na ZTP.Děkuji za odpověd Marek Patr

  5. dobrý den mam otázku těžkého funkčního postižení mam ohledně orientace lekařka mi řekla že mam narok na ztp a uřednice mi rekla ze dostanu jen Tp který mi je k ničemu na odvolání jsme neuspěly stává se to takle více lidem ?

    • Stává se to protože úředník je člověk u kterého hodně záleží jak se vyspal a jestli by eventuelně mohlo něco kápnout.
      Celý život jsme pracovali , uředník je orgán správy , který by měl (jehož prostřednictvím) by se měl stát postarat o nemocné lidi.
      Opak je pravdou stále se u nás jen tvoří korupční prostředí ať je co největší chaos. Já bojuji již rok o ZTP a budu až do konce.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.