Babské rady na ječné zrno i ekzém

ilustrační foto: Photoxpress

S některými potížemi dokážou osvědčené rady našich babiček zatočit mnohem lépe a rychleji než moderní léčiva.

Ječné zrno J

Malé, zánětlivé M uzlíky na okraji víčka uz z způsobují bolest a nepříjemný tlak v oku. Víčko je zarudlé a nateklé zar a oko
slzí. Pomoci může fenyklový obklad: dvě fenyklov lžičky rozdrcených fenyklových semínek zalijte 300 ml vroucí vody a zakryté nechte 10 minut louhovat. Nálev sceďte a nechte vychladnout. Bavlněný kapesník namočte do nálevu a přiložte na 15 až 20 minut na zavřená víčka.

Zažívání

Zažívací obtíže, lépe řečeno průjem, často bakteriálního o či virového původu. Může však ak být i reakcí na určité potraviny y (např. nesnášenlivost ost laktózy) nebo za něj mohou psychické problémy (silná tréma). To všechno o může způsobit podráždění střevní sliznice a následnou běhavku. Borůvky, ať už čerstvé, nebo sušené, mají uklidňující účinek na střeva a zmírňují, nebo dokonce zastavují průjem.
Čaj připravíte z pěti lžiček sušených borůvek, které zalijete 0,5 l vody a následně přivedete k varu. Vařte 10 minut, poté sceďte a pijte 2 až 3 šálky denně.

Kuří oko

Kuří oka vznikají na místech, kde je tkáň delší dobu stlačena. Stává se to hlavně v těsných a příliš úzkých botách, proto se kuří oka tvoří na prstech nohou nebo na bocích chodidla.
Většinou nebolí, nijak nás neohrožují, ale nejsou ani atraktivní.
Ke změkčení zrohovatělé kůže pomůže lázeň s čajovníkovým (tea tree) olejem nebo potírání tamponem namočeným do oleje několikrát za den.

Poruchy spánku

Důvodem potíží s usínáním a přerušovaným spánkem většinou bývá stres, starosti, úzkost nebo přepracování, ale také menopauza.
Pomocníkem, který údajně dokáže ke spánku ukolébat každého, je speciální ájurvédský nápoj. Malý rendlík s mlékem a trochou šafránu nechte při nejmírnějším plamínku vařit asi 20 minut. Poté odstraňte škraloup, přidejte mleté mandle, špetku muškátového oříšku, lžičku hnědého cukru a zamíchejte.
Teplý nápoj vypijte 30 minut před ulehnutím.

Kožní problémy

Odřeninu při úrazu, spáleninu od sluníčka či horké plotny, vyrážku, ekzém či akné můžete zkusit zahnat také přírodně. Ošetřit a urychlit proces hojení pomůže za studena lisovaný rakytníkový olej. Postižené žené místo omyjte vodou, osušte a poté jej namažte rakytníkovým m olejem, případně na ránu přiložte gázový obvaz nebo vatový tampon napuštěný olejem. Ideální ální je začít s aplikací ihned po poškození škození či úrazu a dané místo ošetřovat dvakrát denně, dokud se nezahojí.
Pozor, olej má intenzivní oranžovou barvu, proto to raději používejte krytí í gázou.

Vlasta

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.